”Skræmmende” mange danske pas er forsvundet: Så meget er de værd på det sorte marked

Danske pas forsvinder i en lind strøm. Foto: Shutterstock.com
333.431. Så mange danske pas er forsvundet siden 2008, viser nye tal fra Rigspolitiet som DR Nyheder har fået indsigt i. ”Det er katastrofale cifre og ret alvorligt”, siger Magnus Ranstorp, som forsker i terror ved Forsvarshøjskolen i Stockholm til samme medie. Dansk Folkeparti kræver politisk handling.

Mest læste i dag

Denne artikel er skrevet i samarbejde med POV International

Har du styr på dit pas? Det har 333.431 danske statsborgere ikke haft i en 10-årig periode, viser nye tal fra Rigspolitiet, som DR Nyheder har fået indsigt i. Alene i 2018 forsvandt over 35.000 pas.

”Det lyder ganske voldsomt med 330.000 forsvundne pas. Der udstedes retfærdigvis rigtig mange pas hvert år, og flere af dem dukker op igen, men i alle tilfælde ligger der en potentiel kriminel handling bag, der kan udføres ved hjælp af et falsk pas”, siger tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen til DR i forbindelse med offentliggørelsen af tallene.

Han bakkes op af Magnus Ranstorp, forsker i terror ved Forsvarshøjskolen i Stockholm. Han udtaler: ”Det er katastrofale cifre og ret alvorligt, fordi man med et pas kan åbne bankkonto og gøre en masse andre ting.”

Danske pas er en attraktiv handelsvare

I 2014 påpegede en artikel i Berlingske, at et dansk pas var en attraktiv handelsvare på det sorte marked i Europa og på internettet. Prisen for et pas lå angiveligt dengang i omegnen af 22.000 kr. 

I forbindelse med den nye opgørelse kræver Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup politisk handling. Til DR siger han:

”Justitsministeren må fortælle Folketinget om baggrunden for de her tal, og hvordan regeringen vil sætte ind mod det her problem. Bag hvert mistede pas kan ligge en forbrydelse, hvor kriminelle har misbrugt det danske pas til at udgive sig for at være en anden.”

Til samme medie svarer justitsminister Nick Hækkerup (S):

”Det er et skræmmende højt tal, og det har stået på rigtig længe, så jeg vil lave en undersøgelse med udgangspunkt i mit eget ministerium for at se på, hvordan vi kommer noget af det her til livs.”

 

 

Anbefalet til dig