Slår alarm: Danskerne risikerer at miste opsparingen

Foto: Shutterstock

Nu advares danskerne

Forbrugerne skal passe på investeringer i kryptoaktiver som Bitcoins, fordi produkterne er uregulerede. Derfor har man som forbruger heller ingen særlig beskyttelse og man risikerer at miste sin opsparing.

Investering i kryptovaluta er populært blandt almindelige hjemmeinvestorer, som søger alternative investeringsmuligheder, der kan give lukrative afkast på opsparingen. Det får nu Finanstilsynet til at følge op på sine tidligere advarsler mod kryptovaluta som investeringsform.

”Finanstilsynet planter et advarselsskilt på kryptovaluta, fordi udstedere af kryptovaluta ikke er lovregulerede eller underlagt tilsyn fra myndighederne. Det samme gælder ofte handelstjenesterne. Forbrugerne kan derfor ikke føle sig beskyttet i samme grad, som hvis forbrugerne handler med regulerede finansielle produkter som aktier og obligationer,” siger kontorchef Ulla Brøns Petersenfra Finanstilsynets Forbrugerkontor

Læs også

Slår pjalterne sammen med prins Joachim

Ingen beskyttelse af forbrugeren

I modsætning til de fleste andre investeringsprodukter, er der ingen lovgivning, som sætter grænser for, hvor komplekst, uigennemsigtigt og risikabelt en investering i kryptoaktiver må være. Beskyttelse gennem obligatoriske egnethedstests eller informationskrav får man heller ikke, når man sætter penge i kryptovaluta.

”Den risiko, som fraværet af forbrugerbeskyttelse giver, må man lægge oven i den risiko, som kryptovaluta udgør som investeringsform - især for pensionsopsparingen. Værdien kan på kort sigt lynhurtigt tage en rutsjebanetur, og på langt sigt er produkter baseret på krypoaktiver også forbundet med flere risici. Finanstilsynet opfordrer derfor almindelige forbrugere til at være meget forsigtige med at placere deres opsparing i kryptovaluta,” siger kontorchef Ulla Brøns Petersen.

Myndighederne har endnu ikke mulighed for at holde øje med handelstjenesternes aktiviteter. Derfor har svindlere også gode muligheder for at udgive sig som investeringsmæglere og franarre forbrugerne deres opsparing. Det er selvfølgelig ikke lovligt, men dem der har modtaget betalingen vil ofte være ”over alle bjerge”, eller måske nærmere godt gemt i cyberspace. For lægmanden er det ikke altid tydeligt, om der bag den professionelle markedsføring og onlineplatforme gemmer sig en legitim virksomhed.

”Forbrugerne bør derfor generelt forholde til sig kritisk til både investeringsmægleren og det markedsførte kryptoprodukt,” afslutter Ulla Brøns Petersen.

Der arbejdes aktuelt i EU på at etablere en fælleseuropæisk regulering af markedet for kryptovalutaer. EU-lovgivningen MICA vil blandt andet indføre tilladelseskrav. Finanstilsynet forventer, at denne forordning vil blive vedtaget inden året er omme.

Læs også

Chok på flyvning med Ryanair: Fik "den" suttet af ombord

Fem råd om investering i kryptovaluta

Vælg et mindre risikabelt alternativ

  • Hvis du investerer i kryptovaluta, tager du en meget høj risiko og kan miste opsparingen. Overvej om traditionelle investeringsformer, som aktier, passer bedre til din risikoappetit. Historien viser, at aktier over tid giver afkast, hvis du er villig til at tage risikoen.

Vælg tjenester til kryptohandel, som er godkendt af Finanstilsynet

  • Brug Finanstilsynets virksomhedsregister til at tjekke, at rådgivnings- eller mæglerfirmaet er godkendt af Finanstilsynet. Hvis firmaet er godkendt, minimerer du risikoen for svindel eller dårlig rådgivning.

Match din risikoprofil og din investering gennem rådgivning

  • En del af forbrugerbeskyttelsen ved de regulerede investeringer ligger i, at et mæglerfirma skal sikre, at der er en sammenhæng mellem din appetit på risiko, og den risiko du løber.

Vær kritisk over for løfter om store og hurtige afkast

  • Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det sikkert også. Der er stor sandsynlighed for, at du enten tager en høj risiko, eller der er tale om svindel, hvis du bliver lovet priser og afkast, som er højere end normalt.

Hvis du er blevet svindlet, så gå til banken og politiet

  • Hvis du har overført penge med en kortbetaling, kan du kontakte banken og forsøge at få trukket pengene tilbage.Du kan også anmelde svindel til dansk politi, men ofte vil efterforskningen bliver givet videre til udenlandske myndigheder.

KLIK HER OG VEND TILBAGE TIL FORSIDEN