Slår alarm: Lego døden nær flere gange

16/02/2021

Christian Granhøj Skouboe

Lego glemmer tit, fortæller hans ejer. Foto: Agria Dyreforsikring
Flere gange har familiehunden været tæt på katastrofen.

Mest læste i dag

Lego spiser alt. ALT. 

Her er historien om Lego, der har været døden nær flere gange, fordi han har spist farlige ting. Den er blevet delt af dyreforsikringsselskabet Agria. 

Alle, der har hund, har nok oplevet, at den spiste noget, den ikke burde. Nogle gange er det “bare” sne eller forbudte bidder fra middagsbordet, men ikke sjældent er der faktisk tale om ting, som hunden kan blive meget alvorligt syg af.

Lego er en knap fem år gammel golden retriever, som bor i en erfaren hundefamilie. Legos ejer fortæller, at hun aldrig har haft en hund som ham.

“Han kan ikke huske de ting, han har lært, når der bare er gået få dage.” Derfor har det også været umuligt at lære ham, at der er visse ting, han ikke må spise."

Legos ejer er ofte nødt til at være en slags detektiv, der altid gennemgår haven for potentielle “spiselige” ting, inden Lego får lov til at komme derud. Hjemmet er for længst støvsuget for alt, han kan få ind i munden, fortælles det. 

Genganger på dyrehospitalet

Lego er blevet opereret flere gange, og det har nogle gange været i sidste øjeblik.

Det værste var i 2017, hvor han fik meget dårlig mave. Han blev røntgenfotograferet, men der var ikke noget at se. Dyrlægen kunne se, at der måtte ske noget, hvis Lego ikke skulle dø fra dem. Derfor valgte han at åbne Lego op.

I hans mavesæk fandt de en læderhandske med uldfoer, der blokerende for tarmen. Derfor var der ikke noget at se på røntgenbilledet!

Ved andre lejligheder har Lego spist:

  • en KONGbold (en meget hård hundebold)
  • en massagebold
  • grankogler
  • en børnehandske
  • et stykke af en porcelænsskål
  • kastanjer
  • kæppe, grene og pinde
  • (og så alt det, Legos ejer er lykkeligt uvidende om)

For at Lego skal overleve, har han nu mundkurv på, når han er udenfor. Først prøvede de en af stof, men han spiste alt muligt alligevel, så nu er den af metal.

Lego har vænnet sig til den og stikker hovedet frem, når de skal ud og gå tur. Som det ses på billedet herunder, har han fundet ud af, at den kan bruges som plov, når der er sne.

Forebyggelse

Nogle hunderacer er mere udsatte for at få ”noget på tværs” i maven. Lego er en golden retriever, der er en apporterende jagthund.

Han har derfor et naturlig behov for at bære på ting og ender også med at smage på alt muligt. At forebygge at hunden spiser noget, den ikke kan tåle, kan derfor for nogle hundeejere forekomme som en uoverstigelig opgave. Men man kan starte med at fjerne ting, som hunden allerede har haft fat i, og sætte sig ind i, hvad hunde ikke kan tåle, samt tjekke haven for planter, der er giftige for hunde.

Hvis skaden er sket?

Hvis du ved, hvad hunden har spist, og den udviser symptomer på forgiftning (opkast, diarré, sløvhed, slingren), bør du ringe til dyrlægen og få vejledning. 

Får hunden diarré eller kaster op, kan man evt. starte med at give hunden skånekost, så mave-tarm-kanalen ikke bliver så udfordret. Det er vigtigt, at hunden altid har adgang til rent vand. Hvis den ikke hurtigt får det bedre, bør du ringe til dyrlægen.

Start tidligt

Man kan næppe lære en hund om ALLE de ting, den ikke må spise, men man kan fokusere på særlige ting og områder, hvor man vil sætte ind.

En af dem kan være, at hunden lærer, at den ikke må spise alt det, folk smider på gaden i byerne, og som ligger og flyder på rastepladser. Pizza er ikke sundt for hunden, og det er pizzabakken heller ikke. Og så er der det unævnelige: L***. Både andre hundes og menneskers, som man desværre støder på alt for tit.

Det er noget skidt, i ordets bogstaveligste forstand, og det er godt at gøre en ekstra indsats for at få lært hunden, at den ikke må spise det.

Bytte bytte købmand

Mange hundeejere har hunde, der gemmer sig, hvis de har fundet noget lækkert at spise, eller skynder sig at spise det, hvis ejeren viser interesse. Sådanne hunde har som regel erfaring med, at hvis den har fundet noget ekstra lækkert, så kommer ejeren og tager det fra den.

Det kan være en rigtig god ide at forebygge ”slugeriet” ved at lære hunden, at I kan bytte ting.

Når hunden har taget noget, den ikke må, kan du rasle med godbidsposen og bytte med noget endnu mere lækkert – feks. en ekstra lækker godbid. På den måde lærer hunden, at den får noget lækkert, når I bytter, frem for at den mister sin nyfundne skat. Derfor – hav altid de lækreste godbidder med på gåturen, hvis du på et tidspunkt skal bytte med hunden!

Anbefalet til dig