Slår fast: Det gælder os alle

04/02/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Meldingen til danskerne er helt klar.

Mest læste i dag

Der er ikke længe til skolernes vinterferie. Børnene når kun lige akkurat retur på skolebænken, inden det er tid til vinterferie. 

For mange pelejr vinterferien at stå på en rejse - enten til varmere og mere eksotiske himmelstrøg, eller til snebeklædte pister, med rig mulighed for at stå på ski dagen lang. 

I år bliver det dog ikke sådan - hvertfald ikke hvis man følger udenrigsminister Jeppe Kofoeds opdordring til danskerne. 

På Udenrigsminsteriets Twitter-profil, kommer han nemlig med en kraftig opfordring til danskerne. 

"På denne tid af året sukker mange danskere efter enten sol og varme eller god sne under skiene. Det gør jeg også selv, men samfundssind må gå forud for rejselyst. Vinterferien i udlandet er således aflyst for os alle," lyder det fra ham.

Genåbning har lange udsigter

I den seneste tid har de daglige smittetal været kraftigt faldende - men det er altså ikke nok til, at vi kan åbne op igen.

Statens Serum Institut har nemlig foretaget en række beregninger, der undersøger hvad der vil ske, hvis man genåbner gymnasier, efter- og højskoler, folkeskolens afgangsklasser og dele af detailhandlen. 

En genåbning af disse steder har derfor lange udsigter, da det hurtigt vil få smittetallene til at sige. Det vurderes af Statens Serum Institut, at en genåbning på nuværende tidspunkt vil føre til, at antallet af indlæggelser på danske sygehuse vil stige. 

Det skriver instituttet i notatet, som B.T. er i besiddelse af. Her skriver Statens Serum Institut. 

"Yderligere genåbning svarende til scenarie 2 vil medføre hurtigt stigende smittetal og indlæggelser," fortæller Statens Serum Institut, inden de understreger alvoren: "Hvilket på kort tid vil overstige kapaciteten i det danske sundhedsvæsen." 

Statens Serum Institut understreger, at der er usikkerhed forbundet med beregningerne. De mener dog, at en genåbning af de omtalte områder vil føre til flere end 4.000 nye registrerede smittede hver dag, hvis man foretager 80.000 tests. Ydermere vil det betyde 250 daglige indlæggelser, der vil skabe et pres på det danske sundhedsvæsen.

Anbefalet til dig