Slår fast: Nedlukningen bør fortsætte to måneder endnu

19/1/21 11:45

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nu siger en ekspert, at Danmark bør forblive lukket indtil påske.

Tidligere tirsdag kom det frem, at Region Hovedstaden forbereder sig på tredje bølge af coronavirus. 

Hos regionen forventer man, at presset på sundhedsvæsenet vil stige yderligere, når den meget omtalte og mere smitsomme variant af coronavirus, der første gang blev fundet i Kent i Sydøstengland, bliver den dominerende herhjemme. 

Tidligere har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) fortalt, at antagelsen lige nu er, at det vil ske i februar. Det har fået regeringen til at iværksætte og skærpe en lang række restriktioner, der gør, at Danmark lige nu er så godt som lukket. 

Det har fået de daglige smittetal væsentligt ned, men det betyder ikke nødvendigvis, at landet skal lukkes op. Det fortæller en ekspert nu til Ekstra Bladet. 

To måneder endnu

Ifølge Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved RUC, så bør landet være lukket ned et par måneder endnu. 

"Mit bud er, at vi skal helt hen til påske, før vi kan lukke op igen," fortæller Viggo Andreasen til Ekstra Bladet.

"Hvis vi beholder de nuværende restriktioner, kan vi undgå, at smittetallet begynder at stige. Hvis vi derimod slækker på restriktionerne, rammer det os i nakken i løbet af to uger."

Han fortæller desuden, at erfaringer fra det engelske sundhedsvæsen viser, at smitten med den britiske variant stiger meget hurtigt, hvis man slækker på restriktionerne og folk begynder at blande sig med hinanden. 

Indtil videre så gælder de nuværende restriktioner indtil 7. februar. Hvornår statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af regeringen offentliggør, hvorvidt nedlukningen fortsætter efter denne dato, vides endnu ikke. 

Et forsigtigt gæt vil dog lyde på, at vi skal noget tættere på skæringsdatoen, før regeringen orienterer offentligheden om, hvad den nære fremtid bringer.