Slaget er igang: Dette truer Ukraines overlevelse som en suveræn stat

19/4/22 12:02

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Rusland har optrappet sine samlede angreb langs frontlinjerne i Ukraines østlige del.

Byer i det østlige Ukraine er blevet rystet af nye eksplosioner, efter at Rusland har optrappet sit omfattende angreb på Donbas-regionen i nat.

Efter at have fået deres angreb på Kiev forpurret i flere uger, fokuserer Putins befalingsmænd nu deres indsats mod Donetsk og Luhansks territorier, sammen med andre regioner på Ukraines østlige flanke, i det som den ukrainske præsident Zelensky i går kaldte 'Slaget om Donbas'.

Ukrainske medier og Telegram-kanaler rapporterede om en række eksplosioner langs frontlinjen i Donetsk-regionen, hvor beskydning fandt sted i Marinka, Slavyansk og Kramatorsk hele aftenen.

Lokale embedsmænd og medier sagde også, at eksplosioner blev hørt i Kharkiv i det nordøstlige Ukraine, Mykolaiv i syd og Zaporizhzhia i sydøst.

"Vi kan nu bekræfte, at russiske tropper har indledt kampen om Donbas, som de har forberedt i lang tid. En stor del af den russiske hær er nu dedikeret til denne offensiv," sagde Zelensky i sin daglige præsidenttale i går aftes.

Den kommende kamp anses for at være afgørende for Ukraines ultimative skæbne - og måske også Ruslands.

Rusland trak sig tilbage fra Kiev for mere end to uger siden, efter at have mislykket med at erobre hovedstaden, og har brugt dagene efter på at samle styrker i øst, i et forsøg på at genstarte sin mislykkede invasion og opnå sin første store slagmarkssejr. Det skriver DailyMail.

Hvis Mariupol falder til russiske styrker - hvilket forventes at finde sted i de kommende uger - vil disse tropper sandsynligvis begynde at skubbe mod nord for at slutte sig til Izyum-styrken i en tangbevægelse.

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

 

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Målet er at omringe ukrainske soldater, der er gravet ned i skyttegrave langs den gamle Donbas-frontlinje, hvor de siden 2014 har kæmpet mod russisk-støttede separatister i Donetsk og Luhansk.

Hvis russerne kan afslutte manøvren, så vil disse tropper - kendt som Joint Forces Operation (JFO) og menes at udgøre en stor del af den ukrainske hær - blive afskåret fra forsyninger og blive sårbare for overgivelse.

Skulle det lykkes Rusland at omringe og fremtvinge overgivelsen af ​​JFO-tropper, så ville det give et enormt propagandaløft til Kreml og et af dets erklærede krigsmål - 'befrielsen' af Donbas fra ukrainsk kontrol.

Afhængigt af hvor mange tropper Rusland mister i processen, kan sejren også få Putin til at omplacere sine styrker til nye angreb mod ukrainske byer mod vest - Kharkiv, Dnipro, Zaporizhzhia, Mykolaiv og muligvis Odesa og Kiev.

Et sådant skridt ville trække krigen ud i mange måneder – muligvis år – og true Ukraines overlevelse som en suveræn stat.