Slut med ubehag ved HPV-screeninger: Hjemmetesten er klar og kommer fra Odense

Det kan have store konsekvenser at sige nej til screening af HPV. Op mod halvdelen af de kvinder, der får livmoderhalskræft, har ikke været til de screeninger, de er blevet tilbudt. Mange udebliver fra screeningerne fordi de både er ubelejlige og ubehagelige. Det vil den odenseanske iværksætter Hans Eibe Sørensen gerne lave om på med en ny hjemmetest.

Mest læste i dag

Hvert år rammes omkring 400 kvinder af livmoderhalskræft, og omtrent 100 dør af sygdommen. De fleste tilfælde af celleforandringer skyldes HPV (Human Papilloma Virus), og jo før det opdages, jo større er sandsynlighed for at den rette behandling kan iværksættes. I dag tilbydes alle kvinder en screening, men ca. hver fjerde fravælger screeningen. 

"Mange bryder sig ikke om den gynækologiske undersøgelse, og så er der det praktiske med at få lavet aftalen og få det passet ind i kalenderen," fortæller Mette Tranberg, der er forsker ved Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers til dr.dk. Mette Tranberg vil gerne have, at den tilbudte screening suppleres eller måske endda erstattes af hjemmetests, men indtil videre tilbyder kun én af de fem regioner på nuværende tidspunkt en hjemmetest.

HPV hjemmestest skal ikke konkurrere mod det offentlige tilbud

Hans Eibe Sørensen, der til daglig er CEO for virksomheden Testdigselv.nu vil gerne sørge for et privat alternativ til de kvinder, der ikke bryder sig om at blive gynækologisk undersøgt hos lægen eller ikke kan få en screening passet ind i dagligdagen. "Det handler blandt andet om convenience. En hjemmetest kan passes ind, når det passer ind i kalenderen og ubehaget ved den gynækologiske undersøgelse er væk," fortæller Hans Eibe Sørensen, der netop i dag lancerer deres version af en HPV-hjemmestest. "Som ved vores andre produkter er en undersøgelse anonym og man kan derfor få foretaget en test på sin helt egne præmisser. Vi vil være med til at sikre, at alle kvinder i Danmark får den rette screening. Vi skal på ingen måde være en erstatning af den statslige screening, vi skal være et godt supplement."

Diskussionen om hvorvidt en hjemmetest er den rette løsning har floreret blandt eksperter. En hjemmetest er dog i vid udstrækning en lige så sikker testmetode som den normale screening. 

"Der er evidens for, at HPV-analyse på vaginale hjemmeprøver er en lige så sikker metode til at påvise svære celleforandringer i tide som HPV-analyse på lægeopsamlede prøver, forudsat at der anvendes specifikke analysemetoder," fortæller Mette Tranberg til dr.dk. Spørgsmålet er selvfølgelig om en hjemmetest kan stå alene. En positiv test vil alligevel altid betyde, at man skal en tur til lægen. Hvis man testes positiv for HPV, skal man til en gynækologisk undersøgelse. "I den gynækologiske undersøgelse ser man, om HPV-infektionen har givet anledning til celleforandringer - for det er ikke sikkert," forklarer Mette Tranberg.

For mange kvinder kan screeningen altså starte og slutte på eget badeværelse. "Vi sparer både den enkelte kvinde og det offentlige system for mange ressourcer ved at tilbyde hjemmetests," fortæller Hans Eibe Sørensen.

 

 

Anbefalet til dig