Smid tørklædet eller rejs hjem

07/02/2020

Kathrine Frich Lindstrøm

Foto: Shutterstock
Den besked fik en 19-årig muslimsk pige fra Varde kaserne. Den unge kvinde valgte at pakke sin kuffert og tage hjem til København efter kun fire dages værneret.

Mest læste i dag

I det danske forsvar er muslimer meget velkomne, men kun hvis de overholder de ufravigelige uniformsregler. 

"Vi har specifikke krav for at bære uniform. En værnepligtig og jeg ser ens ud og har den samme fremtoning. Det handler ikke om religion. Der er ens regler for alle," fortæller oberst Susanne Lund, der er chef for Forsvarskommandoens kommunikationsafdeling, til Avisen Danmark.

Respekt fra stuekammeraten

Den unge københavnske kvinde nåede kun at befinde sig på Varde kaserne i fire dage, men i den tid oplevede hendes stuekammerater ingen problemer. 

"Vi respekterer det. Lige pludselig fik hun at vide, at hun skulle tage tørklædet af, ellers blev hun fyret," siger vedkommende, der ønsker at være anonym.

I hijab til Forsvarets Dag

Den muslimske kvinde havde ellers været til Forsvarets Dag, hvor hun fik det indtryk at man godt måtte bære hijab.

Susanne Lund beklager over for DR Nyheder, at den 19-årige kvinde havde fået den opfattelse, at det kunne stemme overens med hærens uniformsregler at bære en hijab.

"Der er mange, der tidligere har henvendt sig forud for Forsvarets Dag, og spurgt, om det er okay, at de møder i hijab. Så har vi simpelthen en mail, vi sender ud, hvor vi forklarer, hvorfor det er, at den påklædningsgenstand må du ikke have på, når du møder op derinde," siger Susanne Lund.

Skal reglerne ændres? 

I Sverige har det været lovligt at bære hijab i hæren siden 2006, og de danske politikere er noget splittede.

Ifølge SF's forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen bør forsvaret opdatere deres uniformsbestemmelser. Det er forsvarsminister Trine Bramsen (S) ikke enig i. Ifølgeh hende, har man ikke planer om at ændre reglerne for tørklæder.

Anbefalet til dig