Smitsom sygdom i udbrud i Danmark

09/10/20 11:26

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Smittekilden er endnu ikke identificeret.

Lige nu efterforsker Statens Serum Institut et langstrakt sygdomsudbrud af smitsom leverbetændelse, som er forårsaget af infektioner med hepatitis A-virus. Det er stadig uvist hvor smitten stammer fra. 

I alt har 16 danskere været ramt i perioden april til september 2020. Aldersgruppen spænder fra 17-78 år, hvor i alt 13 har været indlagt på hospitalet, som følge af sygdommen. 

Statens Serum Institut er i færd med at undersøge smittekilden. I den forbindelse har de interviewet patienterne for, at klarlægge om de kender hinanden eller har deltaget i samme arrangementer, hvor smitten kan være opstået. Intet af dette var tilfældet, ligesom heller ingen af de smittede, havde været ude at rejse, hvor de kunne være blevet smittet med virussen. Alt tyder derfor på, at smittekilden er en fælles fødevare, som er solgt i hele landet.

Tidligere har jordbær og dadler været årsagen

For at komme smittekilden nærmere, efterforskes udbruddet i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Det er sjældent at hepatitis A forårsager sygdomsudbrud i Danmark. Sidst det skete var i 2017-2018, hvor i alt 27 personer blev smittet med virussen. Her viste kilden sig at være importerede dadler fra Iran, som var solgt i Rema 1000.

I 2012-2013 blev der også registreret et stort udbrud i Danmark, som var forårsaget af frosne jordbær, der kom fra Nordafrika. Her blev i alt 71 personer reistreret smittet med virussen.

De klassiske symptomer på leverbetændelse er pludselig opstået feber, kvalme, træthed og mavesmerter, senere efterfulgt af gulfarvning af hud og det hvide i øjnene, lys kitfarvet afføring og/eller mørk urin. Oplever du nogle af disse symptomer, bør du testes for hepatitis A, skriver Statens Serum Institut.