Smittetal: Overraskende melding fra Statens Serum Institut

24/10/20 08:42

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Statens Serum Institut (SSI) har udsendt en rapport, der indeholder en overraskende melding.

Fredag blev der i Danmark registreret 859 smittetilfælde. Det er det højeste antal under epidemien.

Man har dog ikke kunne foretage en direkte sammenligning med tallene i foråret. Det skyldes, at der i dag bliver testet langt mere omfattende, end i foråret.

I rapporten har Statens Serum Institut beregnet, hvordan antallet af positive test ville have set ud i foråret, hvis man dengang havde testet lige så omfattende som i dag.

I deres beregning tages der udgangspunkt i 50.000 daglige test. Med udgangspunkt i dette, er de kommet frem til, at der i starten af april ville have været mellem 2.000 og 3.000 daglige smittetilfælde.

Det er en markant stigning i forhold til de rapporterede smittetal. I første halvdel af april blev der nemlig rapporteret mellem 200 og 400 daglige smittetilfælde.

"Vi anslår, at covid-19 lige nu er lige så udbredt, som det var i midten af april," fortæller Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut, i en skriftlig kommentar over for B.T.

I foråret toppede epidemien den 1. april. Her blev der rapporteret 22 dødsfald og 535 indlæggelser, hvorefter tallene begyndte at falde.

Nødt til at agere nu

Fredag besluttede den danske regering, at det var en nødvendighed at indføre flere restriktioner, med henblik på at bremse smitten. Disse restriktioner præsenterede statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde fredag aften.

Blandt restriktionerne gælder det, at forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til 10 personer, mens der indføres krav om brug af mundbind på offentlige indendørs steder, herunder supermarkeder.

På pressemødet fredag aften fortalte Kåre Mølbak, at det er nødvendigt at handle nu, da smittespredningen ellers ikke kan minimeres.

"Det mest afgørende er timingen. Hvis man ikke agerer nu, vil man komme i en situation, hvor det danske sundhedsvæsen kan blive overbelastet. Derfor skal man handle nu, selv om epidemien er under kontrol," sagde han på pressemødet.