Søren Brostrøm melder ud om vaccine fra AstraZeneca

19/03/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Sundhedsstyrelsen
Nu fortælles der nyt om vaccinen, der har været sat i bero siden sidste uge.

Mest læste i dag

Sundhedsstyrelsen har fredag udsendt en pressemeddelelse. Heri skriver styrelsen:

"Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har i dag offentliggjort deres foreløbige vurdering af sikkerheden af COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca. Vurderingen kommer på baggrund af en mistanke om øget risiko for sjældne, men alvorlige blodpropper, som blev rejst for 1 uge siden." 

"EMAs vurdering er, at det ikke kan udelukkes, at der er en sammenhæng mellem de observerede tilfælde af sjældne, men alvorlige blodpropper og vaccination med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca. Derfor vil vaccinens produktresume blive suppleret med en advarsel om, at denne type sjældne bivirkninger er set efter vaccination."

EMA vil desuden igangsætte yderligere undersøgelser i form af blandt andet supplerende studier. EMAs overordnede vurdering er fortsat, at der er større fordele end ulemper forbundet med brug af COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca, fortæller Sundhedsstyrelsen. 

I meddelelsen fortæller Søren Brostrøm, hvordan de danske myndigheder forholder sig oven på udmeldingen fra EMA. 

Fortsat i bero

For nuværende ændrer EMAs vurdering ikke noget i Danmark, fortæller Styrelsen. Brugen af vaccinen er fortsat suspenderet indtil i næste uge. Det bekræfter Sundhedsstyrelsen direktør Søren Brostrøm. 

”Vaccination med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca er fortsat sat på pause til uge 12. Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen i de kommende dage vurdere, hvilken betydning EMAs vurdering af COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca skal have for det danske vaccinationsprogram mod COVID-19,” siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. 

”Det er Sundhedsstyrelsens opfattelse, at risikoen for disse bivirkninger altovervejende er til stede inden for de første 14 dage efter vaccination. Den vurdering bygger på de observerede tilfælde af alvorlige, men sjældne blodpropper efter vaccination med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca. Samtidig har man som vaccineret fået en beskyttende effekt af vaccinen,” siger direktør Søren Brostrøm.

Borgere i Danmark, som er blevet vaccineret med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca inden for de seneste 14 dage, skal fortsat være opmærksomme på symptomer på blodpropper og/eller blødninger og tage kontakt til læge, hvis de udvikler sådanne symptomer, oplyser Sundhedsstyrelsen. 

Symptomerne er:

  • Kraftig hovedpine
  • Kraftige mavesmerter
  • At benet bliver koldt
  • At man pludselig og uventet får smerter i dele af kroppen
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Lammelser i den ene side af kroppen