Søren sank sammen midt under fødselsdagssangen

22/6/20 11:15

Christian Granhøj Skouboe

Søren Hansen fik det dårligt midt i familiefødselsdagen. Foto: Shutterstock
Chano ydede livreddende førstehjælp, da hans stedfar faldt om med hjertestop. Nu er han nomineret som Årets Førstehjælper.

Den 17. februar sidste år blev familiefødselsdagen afbrudt i garagen i Store Fuglede. 59-årige Søren Hansen fik hjertestop. Heldigvis var hans stedsøn 32-årige Chano Hansen der til at yde førstehjælp, og det reddede hans liv. Derfor er Chano nomineret til Årets Førstehjælper 2020, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet Hospitaler.  

Familien var netop i gang med at synge fødselsdagssang, da Søren sank sammen indover bordet. Chano troede først, at han havde fået noget galt i halsen, men det viste sig ikke at være tilfældet. Familien fjernede derfor bordene, og idet Chano lagde Søren i stabilt sideleje, fik Søren hjertestop.  

Chano hev Søren om på ryggen. Han gav to indblæsninger, mens Sørens stedfar prøvede at trykke brystkassen ned. Chano så dog med det samme, at han ikke kunne trykke hårdt nok, og han trykkede heller ikke det rigtige sted. Chano overtog derfor førstehjælpen helt.

Samtidig blev der ringet efter hjælp, og der blev kørt efter den nærmeste hjertestarter. Imens knoklede Chano videre med fokus på at trykke hårdt nok, give indblæsninger og holde en god rytme. Han gik på autopilot, så han i dag har svært ved huske, hvad der helt præcist skete.

At autopiloten slog til hos Chano, er dog ingen tilfældighed. Han har haft otte kurser i førstehjælp, hvor han har fået et genopfriskningskursus hvert andet år i forbindelse med sit arbejde som elektriker.

”Jeg er sikker på, at hvis jeg ikke havde haft førstehjælpskurser så mange gange, så havde jeg ikke kunnet yde hjælp i samme omfang, som jeg kunne den dag,” siger Chano Hansen.  

Og det er vigtigt, at alle kan førstehjælp, ifølge Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors:

”Uheldet kan ske alle steder, og derfor er det så vigtigt, at vi alle kan førstehjælp. Du bør stille dig selv spørgsmålet, om der altid er nogen i nærheden af dig, der kan førstehjælp? Og så kan du jo starte med at tage dine venner, familie og kollegaer med på førstehjælpskursus,” siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.      

Hjertet slår

Efter et cirka syv minutter kom to hjerteløbere frem, og et minut eller to senere kom hjertestarten også til. Hjerteløberne holdt sig i baggrunden, da de kunne se, at Chano havde styr på sin førstehjælp. Chano trykkede derfor fortsat løs, mens hjerteløberne satte hjertestarteren fast på Søren.  

Det lykkedes ikke med hjertestartens hjælp at få gang i Sørens hjerte. Chano forsatte derfor med at pumpe løs på brystkassen mellem stødene, mens de ventede på ambulancen. Han holdt Søren i live.

Efter 15 minutter kom lægebilen og ambulancen frem. Lægen og paramedicinerne overtog arbejdet fra Chano, der som det første gik ind til børnene i huset og fortalte, hvad der var sket. Han vendte herefter tilbage til garagen, hvor det var lykkedes at få liv i Søren igen.  

”Jeg var lettet. Det var som at have vundet en kamp,” siger Chano.

Søren blev herefter fløjet til Rigshospitalet, hvor han fik indopereret en ICD-pacemaker. I dag har han helt frisk igen, men han har lidt problemer med korttidshukommelsen og psyken. Han har måtte opgive sit arbejde, da togchauffører ikke må have pacemaker.

Årets Førstehjælper 2020 bliver kåret den 3. juli. Vinderen modtager en pris på 10.000, som er sponsoreret af Aleris-Hamlet Hospitaler. Prisen bliver uddelt for 29. gang for at sætte fokus på vigtigheden af at kunne førstehjælp.