Søvnløse nætter sætter spor: Nattesøvn udpeges nu som effektivt våben mod stress og angst

08/11/2019

Christian Granhøj Skouboe

Ny amerikansk forskning peger på, at søvn er et effektivt middel mod angst og stress. Foto: Shutterstock
En ny undersøgelse slår fast, at en nat med dårlig søvn kan gøre dig op til 30 procent mere stresset dagen efter.

Mest læste i dag

Når det kommer til håndtering af angst, så havde William Shakespeares Macbeth ret, da han omtalte søvn som "balsam mod det sårede sind."

Hvor en hel nats søvn hjælper med at stabilisere ens følelser, så gør en søvnløs nat - hvor man vender og drejer sig - det modsatte. Faktisk kan en sådan nat føre til en 30 procenter mere angst og stresset.

Det viser en ny undersøgelse fra University of California i Berkeley.

Forskere på universitetet har fundet ud af, at den type søvn - der er bedst egnet til at berolige og nulstille den ængstelige hjerne - er den dybe søvn. Denne er også kendt som NREM og er en tilstand, hvor hjernens svingninger bliver meget synkroniserede samtidig med at ens hjertefrekvens og blodtryk falder. 

"Vi har identificeret en ny fordel ved dyb søvn, der mindsker angst natten over ved at omorganisere forbindelser i hjernen," fortæller seniorforfatter Matthew Walker, der er professor i neurovidenskab og psykologi ved Unive UC Berkeley-professor i neurovidenskab og psykologi. "Dyb søvn ser ud til at fungere som en naturlig angstdæmper, så længe vi får den hver eneste nat."

Resultaterne blev offentliggjort 4. november i tidsskriftet Nature Human Behaviour. De er den mest håndfaste forskning om forbindelsen mellem søvn og angst til dato. De peger også på at søvn kan bruges som et naturligt, ikke-farmaceutisk middel mod den slags angstlidelser, der er findes hos cirka 40 millioner amerikanske voksne - og som er en stigende udfordring for børn og teenagere.

"Vores undersøgelse antyder kraftigt, at utilstrækkelig søvn forstærker niveauer af angst, og omvendt, at dyb søvn hjælper med at reducere den slags stress," sagde studieleder og medforfatter til undersøgelsen, Eti Ben Simon, som er postdoc ved Center for Human Sleep Science, som også er en del af UC Berkeley.

Hjerne trykker speederen i bund

I en række eksperimenter scannede Simon og de andre forskere blandt andet hjerner fra 18 unge voksne, da de så følelse-fremprovokerende videoer efter både en hel nats søvn og igen efter en søvnløs nat.  Deres angstniveauer blev målt efter hver session. 

Efter en nat uden søvn viste hjernescanninger en nedlukning af den mediale præfrontale cortex, som normalt hjælper med at holde vores angst under kontrol, mens hjernens dybere følelsescentre var overaktive.

Læs også: Danske aviser

"Uden søvn er det næsten som om, hjernen trykker for tungt på den følelsesmæssige speeder," sagde Walker.

Efter en hel nat søvn, hvor deltagernes hjernebølger blev målt via elektroder placeret på deres hoveder, viste resultaterne, at deres angstniveauer faldt markant, især for dem, der oplevede mere langsom og bølgende NREM-søvn.

Bedre søvn = mindre angst

Ud over at måle søvnangstforbindelsen i de 18 oprindelige undersøgelsesdeltagere, gentog forskerne resultaterne i en undersøgelse af yderligere 30 deltagere. På tværs af alle deltagere viste resultaterne igen, at de, der fik mere dyb søvn om natten, oplevede de laveste niveauer af angst næste dag.

Foruden laboratorieeksperimenterne gennemførte forskerne en online-undersøgelse, hvor de spurgte 280 mennesker i alle aldre om, hvordan både deres søvn- og angstniveauer ændrede sig i løbet af fire dage. 

Resultaterne viste, at mængden og kvaliteten af ​​søvn, som deltagerne fik fra den ene nat til den næste, forudsagde, hvor ivrige de ville være den næste dag. Selv små ændringer i nattesøvnen påvirkede deres angstniveauer.

Konklusionen må være, som Matthew Walker selv siger: "Den bedste bro mellem fortvivlelse og håb er en god nattesøvn."

Anbefalet til dig