Sofie Linde reagerer: Nævn én der er blevet taget i at lyve om det

Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Sidste år gik Sofie Linde på scenen til Zulu Comedy Galla. Her satte hun gang i MeToo-bølgen, der stadig i dag mærkes.

Til Zulu Comedy Galla 2020 var Sofie Linde vært. 

Under showet var hun på scenen hvor hun holdt en tale. Her fortalte hun om en oplevelse hun havde for mange år tilbage, dengang hun lige var blevet ansat på Danmarks Radio.

En 'stor kanon' sagde til hende: "Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere. Så ødelægger jeg dig."

Talen satte gang i en stor MeToo bølge, hvor mange flere kvinder stod frem med deres oplevelser om krænkelser og sexisme. 

Sofie Linde på scenen til Zulu Comedy Galla. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Blandt andet satte talen også startskuddet til dokumentaren ‘Metoo: Sexisme Bag Skærmen’, hvor en række tidligere og nuværende TV 2-ansatte frem og fortæller, hvad de har oplevet.

Tilbage i 2020 meldte TV 2’s dokumentarafdeling ud, at de ville en dokumentar om den danske MeToo-bølge. Men sådan gik det ikke.

I januar 2021 kunne stationen fortælle, at den ide blev lagt i graven - programmerne handlede simpelthen for meget om TV 2.

 

Siden har produktionsselskabet ImpactTV valgt at overtage opgaven, og i dag har dokumentaren premiere på discovery+. 

I går udkom dokumentaren og i den forbindelse var Sofie Linde i "Aftenshowet".

Blandt andet sætter tv-værten ord på, at det stadig er svært at 'finde et sprog' i forbindelse med MeToo. 

"Hvad er for meget?"

"Jeg synes stadig, vi kæmper for at finde et sprog. En måde at tale på, så vi ikke ender med de spørgsmål, som dem I lige har stillet. Som er inkriminerende på mange måder, synes jeg. Hvis vi skal bevge os i en konstruktiv retning, så skal vi til at være sindssygt konkrete, når vi taler om MeToo," lyder det fra Sofie Linde, som også tilføjer: 

"Sætningen ”MeToo er godt nok, men det er også ved at blive for meget”. Okay, hvad er for meget? Hvad er det for en joke, du ikke kan fyre af? Hvor er det præcist, du er i tvivl, når du skal henvende dig til det modsatte køn?"

Desuden har Sofie Linde kun stor ros til sine kolleger der er trådt frem i dokumentaren. 

Blandt andet står Anna Thygesen, Therese Philipsen, Louise Degn og Janni Pedersen frem. 

"Det er jo ikke en debat, man kaster sig ind i gratis. Det er ikke noget, man gør for sin egen skyld. Det er noget man gør, fordi man har et ønske om at ændre noget for dem, der skal gå den sti, efter man selv har gjort det," lyder det fra Sofie Linde. 

Men det er især reaktionen fra seerne af programmerne, der gør ondt hos kvinderne der står frem. 

"Og nævn mig én kvinde, der er blevet taget i at lyve om det her. Nævn mig ét konkret eksempel. Der er ikke nogen. Så hvorfor bliver vi ved med at holde den slags op mod de vidnesbyrd. Det forstår jeg ikke. Det er lidt sørgeligt i dag at opdage, at vi faktisk ikke er kommet særligt langt.