Sommerprognosen er klar: Sådan bliver den danske sommer ifølge DMI

20/05/2023

Henrik Rothenbücher

Bliver det en varm og solrig sommer, som vi kommer til at huske mange år frem? Nu giver DMI svaret, de har nemlig en prognose for hele sommeren klar.

Mest læste i dag

Din sommerhat og solcreme får masser at lave denne sommer. Sådan kan man hvert fald tolke DMIs sæsonprognose.

Vi starter sommeren med stabilt og tørt vejr. DMI forudsiger, at højtryk over Nordeuropa vil dominere i første del af sommeren, hvilket betyder, at vi kan forvente mere sol og varme end normalt. Men lad ikke din paraply samle støv endnu; en nordlig forskydning af højtrykket kan i et par omgange bringe skyer og chancer for regn- eller tordenbyger.

Varmere end normalen

Når vi bevæger os ind i juli, skal vi forberede os på at drikke mange af vores eftermiddagsdrinks i solen. Højtryk forventes at dominere over Nordvesteuropa, især i området mellem Skandinavien og Island.

Dette vil generelt medføre stabilt og tørt vejr med en varm og tør luftstrømning fra nordlige eller østlige retninger. Det er dog lidt usikkert, hvor varmt det bliver. Hold øje med termometret, da vi sandsynligvis får en eller et par varmebølger i løbet af måneden.

I perioder kan højtrykket svækkes, og det kan betyde, at mere ustadigt vejr med flere skyer og regn- eller tordenbyger fra Sydeuropa kan trække op over Danmark. Sommerens svingende dans fortsætter med at være lunefuld, da vi kan forvente at temperaturen vil ende omkring, lidt eller noget over det normale.

Nedbørsmængderne ser ud til at ende lidt eller noget under det normale, dog med mulighed for store regionale forskelle i forbindelse med byger.

Når vi går ind i august, vil vejret være mere omskifteligt, selvom højtryk forventes at fortsætte med at dominere over Nordvesteuropa. Det betyder, at vi får perioder med tørt og varmt vejr samt gode solchancer, men der er mulighed for skyer med regn eller byger. Og hvis du er fan af lummervarme, så kan ustabile luftmasser potentielt føre til kraftige byger med torden.

DMI forklarer dog, at der er en mindre sandsynlighed for, at højtrykket kan forskydes mod nordvest, op til Island og Grønland. Det kan betyde, at vi får generelt mere ustadigt, vådere og lidt køligere vejr.

Alt i alt, ser sommeren 2023 ud til at være varmere, tørrere og mere solrig end normalt, men med mulighed for perioder med regn- eller tordenbyger. 

Anbefalet til dig