Spar mere - tjen bedre: Kommuner betaler konsulenter for at spare på handicappede og udsatte borgere

12/12/2019

Christian Granhøj Skouboe

19 danske kommuner udbetalte resultatløn for besparelser. Foto: Pixabay
Rådgivere fik udbetalt bedre løn, jo flere besparelser på udsatte borgere de fandt.

Mest læste i dag

Igennem en række aktindsigter har Altinget fået indsigt i kontrakter og aftaler mellem en række danske kommuner og de to private virksomheder Trancit og Brorson Consult.

De viser, at mindst 19 kommuner i Danmark har hyret konsulenter, som har fået til opgave at gennemgå sager på udsatte bogere i kommunen og finde besparelser. Altinget kan samtidig fortælle, at de fleste kontrakter mellem kommuner og konsulentfirmaer strikket sådan sammen, at rådgivernes betaling afhænger af, hvor stor en besparelse de finder frem til. 

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) kalder historien for "bekymrende", og fortæller, at hun vil bede Ankestyrelsen om at undersøge, hvorvidt kommunernes metoder er lovlige. 

"Det er stærkt bekymrende at se en aggressiv metode, hvor kommunerne betaler private konsulentfirmaer en resultatløn for at finde besparelser til nogle meget sårbare mennesker, som har brug for fællesskabets hjælp," udtaler Astrid Krag til Altinget.dk 

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, fortæller ligeledes, at han mener, at ministeren bør grib ind, da det lyder som "en meget stor gråzone", der bør gøres ulovligt, såfremt det ikke allerede er. 

Anbefalet til dig