Nogle supermarkeder i udlandet, har droppet bedst før datoer på nogle fødevarer og det er en del af et initiativ for at reducere madspild.
Men hvilke fødevarer, kan du faktisk spise efter bedste før? Her er en omfattende liste.
Der har været ‘bedst før’ datoer, der afholder folk fra at spise visse ting der faktisk er helt okay.
I stedet ender maden i skraldespanden - og det er en skam.
Bedst før datoer bør ikke blandes sammen med udløbsdatoer, sidste udløbsdato handler om fødevaresikkerhed, og de er normalt at finde på friske og letfordærvelige produkter som kylling eller fisk.
At spise noget efter den angivne udløbsdato anses for usikkert.
Husk - sidste udløbsdato er en advarsel om fødevaresikkerhed, ikke en vejledning.
Den viste dato er den sidste dag, produktet skal spises, selvom maden ser okay ud og dufter fint.
Ud over den angivne dato er der mulighed for, at dårlige bakterier vokser og at du så får madforgiftning.
En bedst før dato handler derimod ikke om sikkerhed, men betyder, hvornår maden er af højeste kvalitet.
Efter bedst før datoen kan du muligvis stadig spise produktet, men det kan have en anden tekstur eller smage lidt anderledes.
Frosne fødevarer - De fleste fødevarer forringes i kvalitet, når de fryses, men det er stadig sikkert at spise efter bedst før datoen, da frysning af en vare stopper forrådnelsesprocessen.
Æg - Food Standards Agency siger, at “æg er sikre at spise i et par dage efter bedst før datoen” og foreslår, at man bruger dem i madlavning eller bagning, hvor hviden og æggeblommen tilberedes grundigt. De anbefaler også, at opbevare æg på et køligt og tørt sted, eksempelvis i køleskabet.
Brød - Hvis brød opbevares i køleskabet, kan det bruges i op til to uger efter bedst før datoen. Det smager måske lidt gammelt, det er fordi køleskabet vil tørre brødet ud.
Kiks - En uåbnet - og det er vigtigt, da de ikke blive forældede - en pakke kiks kan tilsyneladende opbevares et par uger efter bedst før datoen.
Tør pasta og ris - Hvis de opbevares i lufttætte beholdere, når de er åbnet, kan ris og pasta spises op til 12 til 24 måneder efter bedst før datoen.
Hvide ris er på den anden side raffineret, så konserveringsmidlerne betyder, at det er usandsynligt, at de forfalder, hvis de opbevares i en lufttæt beholder.
Den naturlige krystallisation af stivelse i ris kan føre til en forældet smag gennem årene, men det er sikkert at spise.
Brune ris holder sig ikke lige så længe som hvide ris.
De kan blive fedtede og lugte dårligt, når fedtet reagerer med luften.
Dåsemad - Dåsesupper og grøntsager kan holde sig 12 til 24 måneder.
“Når bedst før datoen er nået, kan kvaliteten falde, men maden vil stadig være spiselig.”
Saucer og eddike - Eddike bruges som et naturligt konserveringsmiddel, så du kan ignorere den bedst før dato.
Sojasovs er derimod fuld af salt, som er et naturligt konserveringsmiddel.
Holdes det forseglet, bør det være fint år efter bedst før datoen.
Bageingredienser som mel og sukker - Hvis opbevaret i en lufttæt beholder, siges sukker at holde på ubestemt tid. Mel, hvis det opbevares på samme måde, kan holde op til seks måneder.
Syltetøj og smørepålæg - Nøddepålæg kan holde sig tre til fire måneder, hvis de holdes væk fra sollys.
Opbevar dem ideelt set et køligt, mørkt sted.
Honning, marmelade og sirup kan derimod spises et halvt år efter bedst før datoen, men opbevar dem i køleskabet.
Korn - Hvis de opbevares i en lufttæt beholder efter åbning, kan de holde i seks måneder.
Hvis noget er over bedst før datoen, skal du være opmærksom på, hvordan det ser ud, lugter og føles, før du spiser det.
Madspild er ikke ideelt, men spis ikke noget, du ikke er hundrede procent sikker på, og hvis du kan lægge maden i en kompostbeholder, er det bedre end at smide det ud i den almindelige skraldespand.
Det skriver Express.