Spis ikke disse kartofler: Kan føre til forgiftning

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er kartoflen blot blevet en smule grøn, skal du lade være med at spise den.

Lige nu læser andre også

Grønne kartofler? Ja, dem skal du bare holde dig fra.

Sådan kommer det i hvert fald fra flere ernæringseksperter, skriver B.T.

De kan således berette, at Iselin Bogstrand Sagen, der er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt i Norge, udtaler til Dagbladet, at det kan føre til forgiftning.

"Man skal ikke spise grønne kartofler. Farven indikerer, at den har været udsat for sollys, og det gør, at der kan blive dannet et stof, som hedder solanin. Det kan føre til forgiftning."

Udmeldingen bakkes op af hendes kollega, Gunn Helene Arsky, der er ernæringsfysiolog og cand, scient, som siger:

"Det kan absolut være farligt at spise grønne kartofler. Solanin i større mængder kan give hovedpine, feber, diarré, opkast og mavesmerter. I værste tilfælde kan det give neurologiske forstyrrelser i form af balance- og synsforstyrrelser."

Det farlige ved solanin er, at det ikke kan smages, men alligevel er giftigt.

Normalt er kartoflen kendt for at være sund. Den indeholder mange næringsstoffer, der er gode for kroppen, men de skal naturligvis opbevares rigtigt.

Hvis de bliver opbevaret i sollys, får de efterhånden et grønligt skær, og de kan også begynde at spire.

"Hvis der kun er nogle få og små spirer på kartoflen, kan man bare fjerne dem og spise den. Men hvis der er store mængder spirer, og de er lange, så er kartoflen blevet forgiftet og bør ikke spises," siger Iselin Bogstrand Sagen.

Anbefalet til dig