Spottet for første gang nogensinde i Danmark

Af: Kasper Rud

|

03/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Et sjældent syn ramte disse danskere.

Lige nu læser andre også

Spækhuggere i Øresund: En ny tilføjelse til det lokale dyreliv

Øresund har i årtier været kendt for sine mange sæler, marsvin og rige fiskeliv, men nu har et nyt og imponerende havpattedyr gjort sin entré i det smalle farvand mellem Danmark og Sverige. For første gang nogensinde er en spækhugger blevet observeret i Øresund, hvilket har skabt begejstring blandt både biologer og dykkere.

Flere øjenvidner har rapporteret om det sort-hvide rovdyr, og observationerne er blevet bekræftet af marinbiolog og leder af Øresundsakvariet i Helsingør, Jens Peder Jeppesen.

Han var selv blandt de heldige, der stødte på spækhuggeren i vandet.

Det skriver DR.

"Det var en meget mærkelig følelse. Det var slet ikke den, vi kiggede efter, og min første tanke var, at den slet ikke skal være her. Men det var den jo, og blodet forsvandt helt fra mit hoved," fortæller Jeppesen om den uventede oplevelse.

Maden lokker spækhuggeren til Øresund

Jeppesen vurderer, at det er Øresunds rige forekomst af fisk, der har lokket spækhuggeren til området. Tun, makrel og sild findes i store mængder her, og det kan have fristet den tonstunge tandhval til at udforske det nye farvand.

Men spørgsmålet er, om spækhuggeren kan trives i det travle sund, hvor skibstrafik, færgeruter og lystsejlere konstant krydser hinandens veje.

"Området er sindssygt trafikeret, så vores bekymring er, om den kan eksistere i så befærdet et område. Men det er ikke utænkeligt, at de kan vænne sig til det," siger Jeppesen.

Han peger på, at marsvinene allerede har tilpasset sig trafikken, måske netop på grund af den rige forekomst af føde. Hvis spækhuggeren også kan prioritere føden over trængslen, er der håb om, at den vil blive en fast gæst i Øresund.

Dykkerne ser frem til mødet

Blandt dykkere er der også stor begejstring over den nye tilføjelse til Øresunds dyreliv. Kim Schrøder, der er formand for sportsdykkerklubben Aquanaut i Helsingør, ser frem til muligheden for at støde på spækhuggeren under vandet.

"I første omgang ville jeg nok sige, at det ikke er så sjovt, men jeg tror, at det må være en fantastisk oplevelse at møde den. Jeg vil nok blive overrasket, men også imponeret og glad, for det er et flot dyr," siger Schrøder.

Selvom spækhuggeren bærer øgenavnet "dræberhvalen", frygter hverken dykkere eller biologer for deres sikkerhed.

Jens Peder Jeppesen er også klar til at springe i vandet, hvis han igen skulle få chancen for at møde spækhuggeren på nært hold. "Man skal virkelig nyde oplevelsen, men bange - det skal man ikke være," understreger han.

Med den første spækhuggerobservation i Øresund er der nu åbnet for muligheden for at tilføje spækhuggersafari til de mange naturaktiviteter, der allerede tilbydes i området. Det bliver spændende at se, om det majestætiske dyr vælger at blive en fast del af Øresunds mangfoldige dyreliv.

Anbefalet til dig