Spritny analyse: Så effektivt beskytter Pfizer-vaccinen mod coronavirus

08/12/20 16:45

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Der er blevet fremstillet en ny analyse af klinisk data.

Den spritnye analyse viser, hvor effektivt Pfizer og BioNTechs coronavaccine beskytter mod coronavirus. Og den nye analyse viser, at den virker godt uafhængigt af race, alder og vægt. 

Den nye vaccine er tirsdag blevet taget i brug i Storbritannien, hvor den allerede giver god beskyttelse mod virussen inden for ti dage.

Det oplyser The New York Times, efter at dokumenter fra The Food and Drug Administration blev offentliggjort. 

Effektiv før det andet skud

Pfizer og BioNTech har selv meldt ud, at vaccinen vil have en effektivitetsrate på 95 procent efter to skud med tre ugers mellemrum. Den nye analyse viser dog heldigvis, at den er meget effektiv allerede før det andet skud. 

De nye undersøgelser er baseret på en stor gruppe forsøgspersoner - cirka 44.000 personer. Den ene halvdel har fået vaccine, mens den anden halvdel fik placebo. 

Undersøgelsen viste, at ti dage efter, at vaccinen blev givet, er antallet af nye tilfælde faldet drastisk, mens antallet blev ved med at sige i den anden gruppe, som ikke fik vaccinen. 

Det ser dog ud til, at man skal have to doser, hvis man ønsker den fulde effekt af Pfizer og BioNTech-vaccinen. 

Er der bivirkninger? 

Den nye forskning viser, at hverken alder, race, køn eller vægt betyder noget, når det kommer til Pfizer og BioNTech-vaccinen. 

Det kom dog ligeledes frem, at flere forsøgspersoner følte sig syge i nogle timer efter, at de havde modtaget det andet skud af vaccinen.

I gruppen med 16-55-årige fik mere end halvdelen fornemmelsen af træthed, og de fik ligeledes hovedpine.

Der var lidt over en tredjedel, der svarede, at de fik kuldegysninger, og cirka 37 procent sagde, at de fik muskelømhed. 

Danmark har sammen med EU seks vaccineaftaler.

Pfizer og BioNTech er én af disse. 

De har søgt om vaccine-godkendelse i EU 29. december.