SSI: Ny coronavariant kan kræve flere restriktioner

Nyheder
Foto: Shutterstock
I de seneste uger har en ny coronavariant spredt sig i Danmark. Det er en mere smitsom variant, der kan kræve, at der indføres yderligere restriktioner, siger Statens Serum Institut.

Mest læste i dag

I løbet af de seneste uger er der i Danmark blevet registreret et stigende antal tilfælde af en ny og mere smitsom variant af coronavirus. Det er samme variant, som særligt har spredt sig i Storbritannien.

Hvis spredningen fortsætter, som Statens Serum Institut forventer, er det usikkert, hvorvidt de nuværende restriktioner vil være tilstrækkelige til at holde epidemien under kontrol. Det har SSI ifølge Ritzau skrevet i en ny risikovurdering. 

Det er en udmelding, der kommer, til trods for, at der på nuværende tidspunkt er iværksat en omfattende nedlukning i Danmark. 

De nuværende restriktioner medfører blandt andet, at restauranter, butikker, frisører mv. skal holde lukket. Ligeledes skal skoleelever også undervises hjemmefra. I øjeblikket står disse restriktioner til at vare frem til 17. januar. 

Ifølge Tyra Grove Krause, der er overlæge og konstitueret faglig direktør hos SSI, vil spredningen af den nye og mere smitsomme variant af virussen resultere i en stejlere epidemikurve med et højere toppunkt. 

"Det nye virus vil sikkert fortsætte med at sprede sig, og det vil betyde, at vi skal styrke vore smitteforebyggende tiltag eller fastholde dem i længere tid for at holde epidemien under kontrol," skriver hun i en pressemeddelelse. 

70 procent mere smitsom

Britiske forskere har vurderet, at denne variant er helt op til 70 procent mere smitsom end den almindelige variant af coronavirussen. 

Det er ensbetydende med, at kontakttallet derfor vil blive højere. Det fortæller Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, ifølge Ritzau. 

"Man skal tænke det sådan, at kontakttallet med denne variant bliver 70 procent større," fortæller han. 

Fra 14. november til 26. december er der blevet fundet 86 tilfælde af den nye virusvariant i Danmark. Det er svarende til, at den er blevet fundet i 0,8 procent af de omtrent 10.000 prøver, der er blevet undersøgt for denne virusvariant. 

Hertil nævner Ritzau dog, at andelen af påviste tilfælde stiger. I den sidste uge af perioden blev den nye virusvariant nemlig fundet i 2,3 procent af de prøver, der blev undersøgt. 

I og med, at det kun er 11 procent af de positive coronaprøver, der er blevet undersøgt for denne virusvariant, er det af Statens Serum Institut forventet, at det reelle antal personer, der er smittet med den nye variant, er omtrent ni gange højere end de oplyste tal. 

Det betyder, at op mod 800 personer i Danmark kan være blevet smittet med den nye virusvariant, siden midten af november. 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig