Stået på i syv år i træk: Brøleren er nu blevet afsløret

03/11/20 19:15

Mathias Busekist

Der bliver nu langet ud efter miljøstyrelsen for ikke at viderebringe informationer.

Danske kommuner har i årevis givet dispensationer til vandværker til at overskride grænseværdier for pestricider. 

Det er på trods af, at dispensationerne har været i strid mod EU's drikkevandsdirektiv siden 2013. 

Det skriver B.T. 

EU-Kommissionen har således henvendt sig til Miljøstyrelsen gentagne gange, men det har Miljøstyrelsen angiveligt ikke reaget på. 

Det betyder også, at de ikke har videreformuleret noget til kommunerne. 

Det er dybt kritisabelt

Miljøminister mener, at Miljøstyrelsens håndtering er dybt kritisabel. 

"De dispensationer, der stadig er gældende, skal nu gennemgås af kommunerne, så der bliver set på de retlige muligheder, og så skal der selvfølgelig ryddes op i," siger hun i pressemeddelelsen. 

Styrelsen for Patientsikkerhed har brugt tiden på at undersøge de enkelte stoffer, er er blevet udledt. Sundhedsmyndighederne har nu vurderet, at det ikke har været skadeligt at drikke vandet fra hanerne. 

"Vi skal trygt kunne drikke det vand, som kommer fra vores vandhaner. Og der skal være tillid til, at krav til beskyttelsen bliver overholdt," siger Lea Wemelin. 

Miljøstyrelsen har intet bragt videre

Der bliver ligeledes fortalt på pressemeddelelsen, at EU-kommissionen på flere møder, hvor Miljøstyrelsen har deltaget, har forklaret, hvordan regler skal forstås og overholdes. 

De informationer er ikke blevet bragt videre af Miljøstyrelsen. 

"Det er ubegribeligt for mig, hvordan den her praksis har kunnet fortsætte i så mange år, uden at Miljøstyrelsen har gjort departementet og skiftende ministre opærksom på det," siger Lea Wemelin. 

Miljøstyrelsen har tirsdag i en pressemeddelelse skrevet, at de nu har oplyst kommunerne om, at dispensationerne modstrider reglerne i EU-direktivet.