Statens Serum Institut afliver påstand

Foto: Shutterstock

Vaccinen har været ekstremt omdiskuteret, men nu slår forskere igen fast, at der ingen sammenhæng er mellem den og en række uforklarlige neurologiske lidelser.

I 2009 blev HPV-vaccinen, der forebygger livmoderhalskræft, indført i det danske vaccinationsprogram og tilbudt til unge piger i 12-års alderen.

I 2013 dukkede der en række negative historier op i de danske medier om mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen. Samtidigt kunne Lægemiddelstyrelsen (LMST) melde om et stigende antal bivirkningsindrapporteringer. 

Den negative stemning fortsatte i 2015, hvor TV2 sendte dokumentaren ”De vaccinerede piger”. Den skabte stor bekymring hos en del af de piger, der stod overfor at skulle vaccineres, og hos deres forældre. Det betød, at tilslutningen til HPV-vaccinen faldt drastisk. Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

Utallige gener

Bivirkninger såsom træthed, svimmelhed, hovedpine, koncentrationsbesvær, kvalme og smerter, blev de danske piger og unge kvinder blev ramt af. 

Ofte var disse symptomer både langvarige og invaliderende, idet patienterne ikke kunne fortsætte med daglige aktiviteter som uddannelse, arbejde eller sport. Og ofte havde de mange symptomer på samme tid, oplyser SSI.

Nu har SSI gennemført en stor undersøgelse af en række sygdomme karakteriseret ved dette symptombillede, og hvordan de hænger sammen med HPV-vaccinen. Resultaterne, der netop er blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift British Medical Journal, viser, at der ikke var/er nogen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og disse symptomer.

Har set på 1.375.737 kvinder

SSI’s undersøgelse omfatter i alt 1.375.737 piger og kvinder i alderen 10 til 45 år. De er blevet fulgt i perioden mellem 2007 og 2016. Forskerne har koblet oplysninger sammen fra Det Danske Vaccinationsregister og Landspatientregisteret, og fundet frem til 869 tilfælde af syndromer med såkaldt autonom dysfunktion. Forskerne fandt ingen sammenhæng med HPV-vaccinen.

”De piger og kvinder, der blev HPV vaccineret, havde ingen overhyppighed af disse syndromer i året efter, at de blev vaccineret. Der var heller ingen overhyppighed senere i livet hos disse kvinder”, siger professor Anders Hviid fra SSI, der står bag undersøgelsen.

Læs også

Nemt trick: Sådan slipper du for muldvarpeskud uden at løfte en finger

Tegner billedet af en sikker vaccine

Undersøgelsen er én, ud af efterhånden mange undersøgelser af HPV-vaccinens sikkerhed fra SSI’s forskere.

”Der tegner sig uden tvivl et billede af en sikker vaccine”, siger Anders Hviid. Han fortsætter:

”Jeg vurderer, at en del af forklaringen på, at HPV-vaccinen blev kædet sammen med disse lidelser, er, at de allerede forekommer iblandt piger og unge kvinder. Og at vi ved alt for lidt om, hvad de skyldes. Når vi så indfører en storstilet vaccinationskampagne i disse aldersgrupper, vil nogle opleve en sammenhæng, der altså skyldes tilfældigheder.”

Tilslutningen er næsten som før

Faglig direktør på SSI Kåre Mølbak, håber, at resultatet kan bidrage til at mindske bekymringerne hos piger og drenge og deres forældre.

”Vi kan se, at tilslutningen til HPV-vaccinationsprogrammet næsten er på samme niveau, som før vaccinen kom i modvind. Jeg håber, at denne store undersøgelse kan være med til at få nogle af de sidste tvivlere med”, siger Kåre Mølbak.

Læs også

Nu reagerer rørt Mette Frederiksen: “De lever med konsekvenserne”

 

 

 

 

Læs også