Statens Serum Institut arbejder på coronavaccine

13/7/20 12:02

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Mandag fortæller Statens Serum Institut, at de arbejder på en vaccine mod corona.

Verden over arbejdes der i disse dage på at finde vaccinekandidater, der kan hjælpe med at bremse COVID-19 pandemien. Statens Serum Institut (SSI) er med i jagten, og det har ført til vaccinekandidaten CoVAXIX. Den er udviklet af SSI under ledelse af chefvirolog, professor og overlæge dr. med. Anders Fomsgaard.

Hans forskerhold har testet flere varianter og er landet på en såkaldt spike-baseret DNA til CoVAXIX. En type DNA-vaccine som flere andre lovende, internationale COVID-19 vaccineprojekter også har satset på.

Lovende resultater i forsøg med mus

Indtil videre har SSI’s vaccinekandidat klaret sig igennem forsøg med mus. Her har den  fremkaldt antistoffer, der neutraliserer SARS-CoV-2 virus med samme eller større styrke end de fleste mennesker, der er immune efter en veloverstået COVID-19 infektion.

”Vaccinen fremkalder desuden celleimmunitet, der beskytter mod sygdom ved at eliminere virusinficerede celler. Det er meget ønskeligt for vacciner, men langt fra alle vacciner er i stand til det,” lyder det fra Anders Fomsgaard. Han siger videre:

”Både neutraliserende antistoffer og celleimmunitet er vigtige for kroppens evne til at blokere og beskytte mod en fremtidig COVID-19 infektion. Og celleimmuniteten er afgørende for kroppens evne til at bremse virusproduktion og virusudskillelse, så man begrænser både COVID-19 sygdommen og gør, at man ikke smitter andre. ”