Statsministeren vil undskylde

06/3/22 09:52

Henrik Rothenbücher

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen vil undskylde.

Den 8. december 2020 sendte statsminister Mette Frederiksen en skriftlig undskyldning til de seks nulevende af de 22 grønlandske børn, der tilbage i 1951 blev sendt fra Grønland til Danmark.

Børnene blev dengang sendt til Danmark som en del af et forsøg, der endte med at få store menneskelige konsekvenser.

Nu inviterer Mette Frederiksen de seks nulevende til et officielt arrangement, hvor hun ønsker at undskylde. Arrangementet vil blive afholdt sammen med Grønlands to medlemmer af Folketinget samt repræsentanter fra Dansk Røde Kors og Red Barnet.

Derudover vil formand for Naalakkersuisut Múte B. Egede også være blandt de deltagende i det officielle undskyldningsarrangement. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

I denne meddelelse fremgår det også, at arrangementet vil finde sted på Nationalmuseet onsdag den 9. marts 2022 fra kl. 14 til kl. 16.

"Den 8. december 2020 gav jeg en skriftlig undskyldning til de seks nulevende, men jeg er glad for, at det nu er muligt at gennemføre et arrangement, hvor vi kan mødes," siger Mette Frederiksen, og fortsætter:

"Deres historie og de tragiske konsekvenser af det forsøg, de blev en del af, har berørt mig dybt. Derfor ser jeg frem til endelig at kunne sige undskyld på Danmarks vegne ved et personligt møde."

Formand for Naalakkersuisut Múte B. Egede fortæller, at det er af stor betydning for de seks nulevende, at de får en officiel undskyldning ansigt til ansigt.

"Det betød meget, da statsministeren undskyldte skriftligt i december 2020, men det betyder mindst lige så meget, at de seks nulevende nu får en undskyldning ansigt til ansigt. Det er en historisk dag, som hele Grønland såvel som jeg selv har set frem til," siger han.