Stjerne så kraftig som Nordstjernen dukker op på himlen i oktober: Er ikke set i 80 år

Af: Lucas Andreas

|

02/10/2024

Nyheder
Arkivfoto af Nordstjernen: Wikimedia Commons
Arkivfoto af Nordstjernen: Wikimedia Commons
Et unikt syn ser ud til at indfinde sig i oktober.

Lige nu læser andre også

Vi har i Danmark i de seneste år været heldige at se flere astronomiske fænomener, som en ekstra måne, måneformørkelser og nordlys.

Det ser dog ikke ud til, at heldet er sluppet op endnu.

En sjælden astronomisk begivenhed er på vej til at lyse nattehimlen op, når stjernen T Coronae Borealis, også kaldet Blaze Star, forventes at eksplodere i en spektakulær nova.

Det skriver det britiske medie Independent.

Den blev sidst set fra Jorden i 1946, men n har astronomer indikeret, at den igen snart vil være synlig – et syn, der kan sammenlignes med Nordstjernens lysstyrke.

Blaze Star er beliggende i stjernebilledet Northern Crown, omkring 3.000 lysår væk, og udbruddet skyldes en genopblussen af en død stjerne.

Novaen vil blot være synlig få dage, inden den forsvinder og ikke vil kunne ses igen i yderligere 80 år.

Oprindeligt lød meldingen på, at stjernen ville vise sig i september, men det gjorde den ikke. Derfor er det forventet, at den viser sig i oktober.

Novaen blev første gang dokumenteret i 1217 i Tyskland, hvor den blev beskrevet som en stjerne, der pludselig skinnede kraftigt i en kort periode.

Ud over den sjældne stjerneeksplosion vil oktober også byde på en anden imponerende begivenhed: en komet, der passerer Jorden for første gang i 80.000 år, hvilket gør det til en bemærkelsesværdig måned for astronomiske observationer.

Det er derfor værd at kigge en smule ekstra mod himlen, når stjernerne viser sig i oktober.

Anbefalet til dig