Største prischok i 40 år rammer Danmark

11/07/2022

Thea Andersen

Foto: Shutterstock
Danmarks Statistik melder om fortsat højere stigninger.

Mest læste i dag

Priserne på alt lige fra fødevarer til brændstof stiger med lynets hast. I juni måned var priserne på 8,2 procent højere i forhold til samme måned året før.

I maj måned viste samme tal en prisstigning på 7,4 procent. Og inflationen i Danmark dermed taget til i forhold til forrige måned. 

Det er et udtryk for en inflation, som sjældent ses i så slem grad. Faktisk er det ikke set højere i Danmark siden februar 1983.

"Det er den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden februar 1983, hvor årsstigningen var 8,7 pct.," skriver Danmarks Statistik. 

Det er i høj grad "nødvendigheds"-varer, der skyder priserne i vejret. Her skal vi tilbage til 1982 for at finde tilsvarende tal.

"Varer er i gennemsnit steget 12,7 pct. det seneste år, og det er den højeste årsstigning siden februar 1982, hvor årsstigningen var 13,2 pct.," skriver Danmarks Statistik og tilføjer:

"Inden for varer er det i meget høj grad prisstigninger på fødevarer, el, brændstof og gas, der gør sig gældende i juni 2022."

Foto: Danmarks Statistik

Hvis man tager et kig på tabellen over forbrugerprisindekset og kerneinflationen, ser det ikke lovende ud. Og det kunne tyde på, at de "fortsat højere stigninger i forbrugerpriserne" ikke set sin ende.

Anbefalet til dig