Stor ændring på vej i alle danske restauranter

27/10/2020

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Arbejdet med at implementere det, går i gang med det samme.

Mest læste i dag

Det skal være lettere for forbrugerne at se, om en café, butik eller restaurant har styr på fødevaresikkerheden. Derfor får Fødevarestyrelsens smileyordning nu et ansigtsløft. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

De fleste danskere kender smileyordningen, som har bestået af fire smileys og hænger i restauranterne, hvor man kan se om fødevaresikkerheden er i orden. 

Smileyerne, der afspejler fødevaresikkerheden i en forretning, vil fremover gå fra fire mulige til tre: En glad, en mellemfornøjet og en sur. Smileyen med det lille afmålte smil udgår. 

Det er denne smiley som udgår. Foto: Miljø- og Fødevarestyrelsen.

- Undersøgelser viser, at det kan være svært at gennemskue, hvad de nuværende fire smiley-ikoner står for. Vi skal som forbrugere kunne afkode resultaterne fra fødevarekontrollen på et splitsekund, og derfor forenkler vi nu skalaen, så det bliver endnu lettere at vurdere, om man har lyst til at handle i en specifik forretning eller ej, siger Mogens Jensen. 

Klistermærke erstatter kontrolrapport

Ud over en enklere smileyskala bliver de detaljerede kontrolrapporter, som hænger ved forretningernes indgangsdøre i A4-størrelse, erstattet af et klistermærke med den aktuelle smiley på størrelse med et postkort. 

Det skal fortsat hænge ved indgangen, og de detaljerede kontrolrapporter fra Fødevarestyrelsens besøg skal kunne findes på virksomhedernes hjemmesider og på findsmiley.dk..

De nye justeringer betyder derfor ikke, at myndighedernes krav til fødevaresikkerheden slækkes.

Skærpede krav om synlighed

Fremover skal smileyen også følge virksomhederne på nettet og i apps.

For at imødekomme de moderne forbrugsmønstre, hvor flere bestiller mad via elektroniske take-away tjenester, skal den aktuelle smiley fra Fødevarestyrelsens kontrol også fremgå på for eksempel Just Eat, Hungry eller Room Service. 

Det gælder også på de sociale kanaler, hvor virksomhederne markedsfører sig som for eksempel Instagram eller Facebook. 

Farvel til elite-smileyen

Forligskredsen er enige om, at sige farvel til den såkaldte Elite-smiley.

Den har været at finde på kontrolrapporterne hos virksomheder med fire glade smileys i træk og nul sanktioner 12 måneder tilbage. 

Men med en mere målrettet kontrol, bliver smileyen for svær at give.  

- Når vi har målrettet kontrollen mod de virksomheder, der blæser på fødevarelovgivningen, betyder det, at der kan gå længere tid, inden de, der rent faktisk har styr på butikken, får fire besøg. Det giver derfor ganske enkelt ikke mening, at opretholde elite-smileyen, når nye lovlydige forretningsdrivende eller eksisterende virksomheder med en enkelt historisk anmærkning, skal vente så lang tid på at kunne opnå elitestatus. Derfor siger vi nu farvel til elite-smileyen, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Arbejdet med at implementere de nye justeringer går i gang med det samme og forventes at træde i kraft slut 2021/start 2022.

Fakta:

  • Fødevareforligskredsen består af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance.

 

Anbefalet til dig