Stor brystkræftskandale med 2600 involverede kvinder – nu kommer udredningen

14/01/2020

Nanna Christina Smidt

Foto: Shutterstock. Modelfoto af kvinder der får undersøgt sit bryst.
2600 kvinder blev ikke undersøgt grundigt nok for brystkræft i Region Sjælland, som nu vil gennemføre et særligt forløb som skal styrke, så der kommer en bedre udredning og behandling af kvinder med brystkræft.

Mest læste i dag

Ringsted Sygehus har været indblandet i en opsigtsvækkende sag hvor cirka 2.600 kvinder fik mangelfulde undersøgelser for brystkræft, i perioden 1. marts 2013 til 24. maj 2017. Nu reagerer Sundhedsstyrelsen.

Særligt forløb

Sundhedsstyrelsen vil gennemføre et særligt forløb i Region Sjælland hvor der er fokus på at styrke udredning og behandling af kvinder med brystkræft Ifølge sundheds- og ældreminister (S) Magnus Heunicke. Det skriver TV2 ØST.

Magnus Heunicke har i dag skrevet på Twitter:

”I dag offentliggør vi de præciserede rammer for henvisning og visitation i forbindelse med brystkræft. Jeg har der ud over bedt Sundhedsstyrelsen gennemføre et særligt forløb med Region Sjælland med fokus på at styrke udredning og behandling af kvinder med brystkræft.”

Opslaget blev offentliggjort klokken 12.00 i dag, og man kan løbende følge, hvad der præcis skal ske.

Vil udarbejde nyt informationsmateriale

Sundhedsstyrelsen tager sagen meget alvorligt, og vil have præciseret rammerne og principperne for henvisning og visitation. De vil desuden lave nyt informationsmateriale.

Sundhedsstyrelsen mener, at der har været stor usikkerhed blandt læger og andet sundhedsprofessionelle om hvilke principper der er for henvisning og visitation til sygehusbehandling.

734 kvinder skulle undersøges igen

Hele sagen drejede sig om, at 2.600 kvinder ikke var blevet undersøgt grundigt nok for brystkræft. Ved gennemgang af disse kvinders journaler fandt man i 2019 ud af, at 734 af de kvinder skulle tilbydes nye undersøgelser. Dog oplyste sygehusdirektør Vagn Bach dengang, at næsten alle kvinderne er blevet genundersøgt.

For lang tid uden løsning

Siden afsløringen kom frem, har der været stor fokus på sagen. Men ikke fundet en vedvarende løsning. Både fra medierne, men også fra den politiske side har været meget fokuserede, men det er længe uden en løsning. Derfor skal der styr på det hele mener sundhedsministeren, der ikke er tilfreds med, at der er gået så længe uden at sagen har fået en afslutning og løsning.

 

 

Anbefalet til dig