Stor dansk corona-nyhed: Vaccine skal testes på mennesker

11/11/20 09:45

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Statens Serum Institut står bag en ny vaccine mod corona, der omtales som "lovende".

Sundheds- og ældreministeriet fortæller onsdag, at Folketingets finansudvalg har bevilget 18,8 mio. kr. til test af mulig COVID-19 vaccine udviklet på Statens Serum Institut.

Ifølge ministeriet har Statens Serum Institut udviklet en kandidat til vaccine mod COVID-19. Vaccinen har i den indledende udviklings- og testfase vist lovende resultater og er nu klar til at blive testet i mennesker.

Folketingets finansudvalg har derfor bevilget 18,8 mio. kr. til Statens Serum Institut til at forberede de kommende kliniske testfaser af vaccinekandidaten.

Det sker der nu

Den nyhed glæder sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), der lige pt er isoleret grundet et smittetilfælde i ministerens familie. 

”Det er vigtigt, at vi fra dansk side bidrager til udvikling og forskning i vacciner mod COVID-19, da det potentielt kan sikre Danmark adgang til et bredere udvalg af vacciner. Denne bevilling betyder, at de første kliniske testfaser kan gennemføres," fortæller sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, der desuden tilføjer:  

"Efterfølgende skal vaccinen testes i stor skala, hvis den har potentialet til at blive godkendt. Men uanset hvad udfaldet af testene bliver, er udvikling af en vaccine på Seruminstituttet med til at øge vores viden om COVID-19 og ruste os bedre til udvikling af fremtidige virusvacciner mod fremtidige pandemier," ifølge Magnus Heunicke.

Til brug for de første kliniske testfaser skal der bl.a. produceres et større antal doser af vaccinen. Hvis vaccinen viser gode resultater i de efterfølgende testfaser, vil den til sidst skulle gennemgå en faglig kritisk evaluering af Det Europæiske Lægemiddelagentur, og kun hvis der foreligger tilstrækkelig dokumentation for effekt og sikkerhed kan den blive godkendt.