Stor dansk skole indfører hårde regler - nu kan lærerne blive fyret for at drikke en sodavand

Foto: Shutterstock. Dette er et modelfoto, men sodavand på bordet er fortid hos stor dansk skole.
Der er nok af ting man kan blive fyret for, men at drikke en sodavand i sin pause kan måske overraske mange. Ikke desto mindre er det blevet en realitet på en Østjyllands skole for unge.

Mest læste i dag

Uddannelsesinstitutionen Forberedende Grunduddannelse Østjylland sætter hårde regler op for deres ansatte lærere. De har nemlig valgt at gøre sodavand forbudt i spisepauserne.

Fyret for overtrædelse

De ansatte fik ændringen på mail, hvor det blev gjort klart, at det nu var forbudt at drikke sodavand i spisepauserne. Det skriver B.T. 

Og det er ikke småting der sker, hvis man alligevel ikke kan overholde reglen og kommer til at knappe en sodavand op. Faktisk er straffen så hård, at du kan ende med at blive fyret.

I mailen står der ifølge B.T.s oplysninger:

”I forhold til medarbejdere var det den 16.12 oppe og vende på SU-mødet, og her blev det besluttet, at hvis overtrædelse af læskedrik og rygning sker i skoletiden, hedder det op til to advarsler, og tredje gang er overtrædelsen en fyringsgrund, inden for en toårig periode fra første advarsel.”

Det er altså ikke meget man skal gøre forkert, for at blive fyret.

Kritik fra fagforeninger

Reglen er da også så grotekst, at fagforeninger er i chok over forbuddet. De har aldrig hørt om et forbud af så lav karakter, som så ovenikøbet kunne resultere i fyring.

Thomas Andreasen der er formand for organisationsudvalget i Danmarks Lærerforening mener ikke, at en arbejdsgiver skal regulere madpakkens indhold i forhold til, om der skal drikkes sodavand. Han synes, at det må være op til en selv, om man vil drikke sodavand eller ej i spisepausen.

Lige nu er Thomas i gang med at arbejde for medlemmernes ansættelsesret, og han finder det voldsomt, at det kan være fyringsgrundlag at drikke sodavand. Han har aldrig før oplevet et sådant forbud som ovenikøbet kunne resultere i en fyring.

”Det er ude af proportioner, at det i givet fald kan medføre ansættelsesmæssige konsekvenser, hvis man drikker sodavand alligevel,” udtaler Thomas.

Kritik fra Uddannelsesforbundet

Uddannelsesforbundet ser også kritisk på forbuddet, som man finder voldsomt. Her mener Hanne Pontoppidan der er formand for Uddannelsesforbundet, at det er et voldsomt skridt at tage.

Men samtidig synes hun dog, at det er en god ide, at skolerne har fokus på sundhed, og at det er rimeligt, at underviserene ikke skal sidde og drikke sodavand foran de studerende i kantinen. De studerende har nemlig også forbud mod at drikke sodavand i skoletiden.

Det eneste hun ser som skidt er, at det er fyringsgrundlag.

»Jeg synes, det virker voldsomt, at man ikke har tillid til, at lærerne vil respektere det. Og at man med det samme skrider til, at det er fyringsgrund,« siger Hanne.

Spiser i samme lokale

Skolens direktør på FGU Østjylland Kim Kabat står dog fast ved forbuddet og synes, at det er rimeligt, da lærer og elever spiser i samme lokale. Han ønsker at lærerne skal være pædagogiske forbilleder, og derfor kan de hverken ryge eller drikke sodavand foran eleverne.

B.T. har også spurgt Kim Kabat om, hvorfor de skal blande sig i elevernes kost når eleverne er myndige. Til det svarer han:

”Det skal vi, fordi vi har en forpligtelse til at arbejde med sundhed. Jeg vil ikke kalde det opdragelse, men dannelse. Der er jo også en grund til, at de ikke må drikke en øl i spisepausen. Det er samme princip.”

Dog er Kim Kabat først nu blevet opmærksom på, at det er fyringsgrundlag at drikke sodavand, og det synes han er for meget. Derfor mødes han med samarbejdsudvalget på FGU Østjylland på fredag for at finde ud af om der skal laves ændringer i reglerne.

 

 

Anbefalet til dig