Stor nyhed fra kronprinsesse Mary: Åbner den 4. februar

Nyheder
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.
Nu lyder der en spændende nyhed fra kronprinsesse Mary.

Lige nu læser andre også

Torsdag d. 3. februar åbner H.K.H. Kronprinsessen særudstillingen H.K.H. Kronprinsesse Mary  1972-2022 på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg. I forbindelse med den officielle  åbning afsløres et nyt portræt af Kronprinsessen udført af den herboende, spanskfødte kunstner  Jesús Herrera Martínez.  

Det oplyser Det Nationalhistoriske Museum i en pressemeddelelse. 

H.K.H. Kronprinsesse Mary er det naturlige centrum i Det Nationalhistoriske Museums  særudstilling i anledning af Kronprinsessens 50-års fødselsdag. I Riddersalen på Frederiksborg Slot  kommer Kronprinsessen i selskab med andre kronprinsesser, der gennem tiden har sat et særligt  præg på deres samtid i Danmark. I udstillingen møder man også danske prinsesser, der har indtaget  roller som kronprinsesser og sidenhen dronninger ved udenlandske hoffer. 

Som en markering af Kronprinsessens fødselsdag udføres på museets foranledning et nyt portræt af Kronprinsessen til portrætsamlingen på Frederiksborg. Bag det nye portræt står den spanskfødte  kunstner Jesús Herrera Martínez. Martínez har boet i Danmark siden 2016, og han modtog i 2017  førsteprisen, Carlsbergfondets portrætpris, i Det Nationalhistoriske Museums portrætkonkurrence  Portræt NU!. I museets afdeling for kunst, historiemalerier og portrætter fra det 20. og 21.  århundrede udstilles, samtidig med udstillingen om Kronprinsessen, en række skitser og forstudier  til det nye portræt.  

”Særudstillingen H.K.H. Kronprinsesse Mary 1972-2022 viser Kronprinsesse Marys store betydning  for Danmark, og hvordan kronprinsesserollen er formet af tid og personlighed,” siger  Museumsdirektør, Mette Skougaard. ”Samtidig tydeliggøres Kronprinsessens plads i historien, når  hun, som den første borgerlige kronprinsesse portrætteres i Riddersalen på Frederiksborg.”  

1972 – 2022: Fra Hobart til Kronprinsesse af Danmark  

Kronprinsesse Mary har gennem 20 år skabt kronprinsesserollen anno det 21. århundrede. Historien  om hele Danmarks kronprinsesse fortælles i udstillingen gennem portrætter, personlige genstande samt dragter og gallakjoler, som Kronprinsesse Mary har båret ved særlige lejligheder. Derudover  præsenteres personlige protektioner og fokusområder – nationale såvel som internationale – hvormed Kronprinsessen er med til at fremme vigtige agendaer.

En skoleuniform og skolediplomer giver et indtryk af opvæksten i Tasmanien, og brudekjolen fra brylluppet i 2004 kan i udstillingen opleves sammen med et eksempel på den særegne Donaldson kilt, som John Donaldson bar, da han førte sin datter til alteret ved brylluppet i 2004.  Kronprinsfamiliens grønlandske nationaldragter, Kronprinsparret og Prins Christians færødragter  og billeder fra rejser viser Kronprinsessens store tilknytning til Grønland og Færøerne. 

Ind- og udgående kronprinsesser: Kronprinsesserollen fra 1600-tallet til i dag  

I et historisk perspektiv har valget af kronprinsesser af Danmark været et resultat af strategiske  alliancer, ligesom det har været tilfældet for de danske prinsesser, der er blevet kronprinsesser i  udlandet. 

Blandt de historiske kronprinsesser af Danmark, der, efter indgåelsen af ægteskab, har spillet en  særlig kulturel eller social rolle i det danske samfund, indgår i udstillingen Charlotte Amalie af Hessen-Kassel, der fra slutningen af 1600-tallet som reformert fik stor betydning for de trosfæller,  der søgte tilflugt i Danmark. Portrætter af Louise af Storbritannien, Lovisa af Sverige-Norge og  Ingrid af Sverige, kan også ses i Riddersalen.  

I udstillingen møder man blandt de udgående danske prinsesser portrætter og dragter båret af  Christian IX’s døtre, prinsesse Dagmar og prinsesse Alexandra. Prinsesserne blev gennem deres  ægteskaber henholdsvis kejserinde af Rusland og dronning af Storbritannien. Frederik V’s datter  Sofia Magdalena er repræsenteret ved sin overdådige kroningskjole fra 1772, hvor hun blev  dronning af Sverige.  

Udstillingen er åben for publikum fra fredag d. 4. februar til d. 31. august 2022.   

 

Anbefalet til dig