Stor skatteændring er trådt i kraft: Sådan kommer det til at påvirke din næste lønseddel

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Fremover vil du kunne opleve, at din lønseddel bliver påvirket af ændringen.

Mest læste i dag

Fra januar 2024 vil boligejeres månedlige lønseddel blive påvirket af en væsentlig ændring i opkrævningen af grundskyld.

Skattestyrelsen har implementeret en ny ordning, hvor grundskylden nu automatisk trækkes månedligt gennem skatten i stedet for at blive betalt i halvårlige rater til kommunen.

Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent og skatteekspert hos BDO, forklarer, at ændringen er gjort for at samle ejendomsværdiskatten og grundskylden ét sted.

Det betyder med andre ord, at boligejere ikke længere skal bekymre sig om at betale disse afgifter direkte til kommunen, men at de nu bliver betalt over skatten, hvilket alt andet lige kommer til at påvirke et hav af lønsedler. Henning Boye Hansen påpeger, at der ikke er økonomisk gevinst eller tab i denne ændring, da det samlede beløb betalt forbliver uændret.

Det skriver TV 2.

Det er dog vigtigt for boligejerne at justere deres budgetskema og budgetkonto for at afspejle denne ændring. Skatteeksperten råder til at reducere de penge, der overføres til budgetkonti med det beløb, der tidligere skulle have været betalt i grundskyld, da dette nu håndteres via skatten.

Denne nye metode for opkrævning af grundskyld gælder for alle ejerboliger, inklusive parcelhuse, rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse. Andelsboligejere er dog undtaget, da grundskylden her betales af foreningen og ikke individuelle beboere.

Hvis en bolig ejes i fællesskab, vil opkrævningen ske i forhold til ejerandelen. For dem uden indkomst, vil grundskylden blive opkrævet som b-rater.

Henning Boye Hansen advarer om, at der kan opstå tilfælde, hvor boligejere enten betaler for meget eller for lidt i løbet af året. Dette skyldes, at raterne for 2024 baseres på foreløbige ejendomsvurderinger, som kan ændre sig ved den endelige vurdering:

"Netop fordi det er foreløbige vurderinger, vil en pæn del boligejere få en ny årsopgørelse om to – måske endda tre – år ude i fremtiden. Og her kan det gå begge veje", siger han, hvilket betyder, at boligejere kan ende med at få penge tilbage. De risikerer dog også at skulle punge ud.

En ejendomsvurdering består af både en ejendomsværdi og en grundværdi, som begge kan variere og påvirke den endelige skatteopgørelse.

Anbefalet til dig