Stort gennembrud: Fremtidens kræftbehandling er her

Patienter med kræft er efterhånden en sjældenhed på sygehuset. Foto: Shutterstock.

Et stort gennembrud har fået kræftbehandlingen til at bevæge sig hurtigt.

Resultaterne af et stort forsøg inden for immunterapbehandling bliver i øjeblikket opgjort i Storbritannien, hvor man har samlet data fra næsten 1.000 mennesker, som alle lider af uhelbredelig hoved-halskræft. 

Resultaterne skulle, ifølge professor Kevin Harrington fra Institute for Cancer Research i Londonat, være intet mindre end forbløffende og vise, at den klassiske kemoterapi er ved at udgå, mens man i stedet tager mindre skadelige og mere effektive behandlinger i brug fremadrettet.

Læs også

Simon Jul jubler over vildt vægttab

"Vi står på tærskelen til en helt ny form for behandling af denne type kræft. Vi undersøgte kombinationen af to typer immunterapi på forskellige typer kræft. Vi ville undersøge, om man helt kunne droppe kemo for i stedet at benytte immunterapi. Der er vi ikke helt endnu, men der var nogle ret fantastiske delresultater," siger Kevin Harrington til B.T, da han mødes med avisen i Kensington, efter at have været spydspids for undersøgelsen. 

Immunterapi bliver dog allerede brugt flittigt i behandlingen af kræft, herunder til behandlingen af modermærkekræft, hvor immunterapien er meget effektiv, men resultatet af forsøget viser, at det kan blive endnu bedre. 

"Et eksempel er en patient, som havde fået at vide, at han var uhelbredeligt syg og døende. Lykkeligvis opsøgte han mig, og det var muligt for os at gøre ham til del af forsøget. Han modtog den eksperimentelle medicin, og her fire år senere er han sund og rask og lige nu på krydstogt i Middelhavet," fortæller professor Harrington.

Kevin Harrington fortæller dog efterfølgende, at man endnu ikke ved, hvordan det kan være, at blandingen af de to typer immunterapimedicin Nivolumab og Ipilimumab, er endt med at virke bedre på disse patienter.

I Danmark bliver mere end 1.600 mennesker diagnosticeret årligt med hoved-halvskræft, hvor immunterapi allerede bruges med stor succes, men Kevin Harrington mener altså, at det kan blive bedre endnu.

Læs også

Politiet advarer danskerne: Pas på denne slags svindel