Stort millionbeløb sikrer forskning i marsvinefødsler, kattens adfærd og sportsskader hos hunde

17/02/2020

Christian Granhøj Skouboe

Dyr og forskere jubler oven på mandagens nyheder. Foto: Shutterstock
Agria og SKKs forskningsfond har udvalgt femten nye forskningsprojekter, som har det til fælles, at de kredser om dyr.. Forskningen foregår på universiteter i Sverige, Danmark, Norge og Finland og beløber sig i tæt på 6,9 millioner svenske kroner.

Mest læste i dag

De jubler rundt omkring på universiteter i norden. Mandag kom det nemlig frem, at en stor milliondonation muliggør 15 forskningprojekter, der alle har dyr som omdrejningspunktet. 

Projekterne vil bl.a. undersøge, hvordan man kan minimere komplikationer ved marsvinefødsler, sikre ansvarlig brug af antibiotika i behandling af hunde, øge vores viden om katteadfærd og undersøge årsager til sportsrelaterede skader hos hunde. 

Det fortæller Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 

”Jeg er glad for, at vi, sammen med vores kunder, har mulighed for at bidrage til en forbedring af dyresundhed og øge vores forståelse for dyrenes velbefindende”, siger Tine Antvorskov, direktør for Agria Dyreforsikring. I år er der mange danske projekter, som modtager støtte, så de danske forskere kommer til at spille en stor rolle i forbedringen af vores dyrehold.

Flere marsvin skal overleve en fødsel

For første gang i fondens historie er der valgt et forskningsprojekt, som vil gavne marsvin. Mange marsvin dør i forbindelse med fødsel, så nu vil en undersøgelse ved SLU kortlægge fødselsvanskelighederne for derigennem at mindske antallet af dødsfald.

”Interessen for dyrevelfærd blandt smådyr som marsvin er kraftigt stigende, og det bliver mere og mere tydeligt, at de også skal tage del i dyrlægebehandling”, siger Tine Antvorskov.

Flest projekter med fokus på hundes sundhed

Hele 11 forskningsprojekter, som på forskellig vis skal forbedre livet for hunde, får en stor del af midlerne fra 2019. Projekterne spænder bredt, og der er fokus på alt fra hofteledsdysplasi og sportsrelaterede skader til at mindske antallet af klo afstødning og undersøge de genetiske årsager, der ligger til grund for, at ulven blev til tamhund.

Hofteledsdysplasi (HD) er en velkendt sygdom hos hunde, og sygdommen er til en vis grad arvelig. Formålet med studiet er at identificere den genetiske risiko for sygdommen. Et andet studie studerer sportsrelaterede skader hos brugshunde, som deltager i konkurrencer og fungerer som arbejdende hunde. Sportsrelaterede skader ses ofte hos arbejdende hunde og brugshunde, som deltager i konkurrencer. Vi har dog ganske lidt viden om epidemiologien bag sportsrelaterede skader hos hunde. Det overordnede formål med studiet er derfor at forbedre sundheden og velfærden hos arbejdende hunde ved at generere evidensbaseret viden.

Tre forskningsprojekter om katte

Katten er det mest almindelige husdyr i Sverige, men trods det ved vi ganske lidt om dyret. Men nu kommer vi til at lære meget mere. To studier ved Københavns Universitet samt et studie i Helsingfors får tildelt midler fra Agria og SKKs forskningsfond.

I København er det et studie med fokus på kvalitetssikring af blod til transfusioner til katte samt et projekt om de genetiske aspekter i hjerteproblemer hos katteracerne norsk skovkat og british shorthair, der kommer til at tage del i midlerne. Formålet er at bidrage til at forbedre avlsarbejdet inden for disse to racer. Det sidste projekt ønsker at studere kattens adfærd for derigennem at kunne forbedre kattes velfærd. Dette projekt udføres på universitetet i Helsingfors.

Se hele listen over forskningsprojekterne her.

Anbefalet til dig