Stort rentesmæk på vej: Kan koste denne gruppe boligejere over 44.000 kroner om året

17/11/22 17:14

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
En række danske boligejere kan se frem til et rentesmæk i det nye år. For dem, det går værst ud over, vil det koste op mod 44.000 kroner om året.

Hvis du som boligejer har et fleksibelt lån, er der en risiko for, at du kommer til at vende mundvigen nedad, når du efter nytår kaster et blik på din bankkonto.

Konkret er der nemlig omtrent 13.000 boligejere, der skal have ny rente på deres såkaldte tilpasningslån hos Totalkredit. Og de står til at få at blive ramt af det værste rentesmæk nogensinde.

Det viser de første resultater fra Totalkredits renteauktioner, der løber frem til på tirsdag i næste uge, skriver B.T.

"Både F1, F3 og F5 ser ud til at få den højeste stigning i nogensinde, og det vidner om, hvor markant et skift vi har set på rentemarkederne i år. Vi når op på det højeste niveau for renterne i over 12 år," siger Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, til B.T.

Værst kommer det til at gå ud over de boligejere, der har et afdragsfrit F5-lån hos Totalkredit.

Der er nemlig en formodning om, at ydelsen vil stige med intet mindre end 44.000 kroner om året for en gennemsnitlig dansk familie til 2,5 millioner kroner. Og det er efter skat.

Det er dog ikke blot de stigende renter, der kommer til at presse danske boligejere næste år. Der kommer nemlig også til at være udfordringer fra flere andre kanter i det nye år.

Ifølge Sune Malthe-Thagaard vil mange danske familier blive tynget af de stigninger, som både varme- og elregninger er blevet ramt. Ikke nok med det, så er det også blevet dyrere at købe ind.

Hvis du er blandt de boligejere eller -lejere, der har et gasfyr, vil det også resultere i en stor ekstraregning. Derfor er der en risiko for, at du bliver ramt af flere forskellige ekstraregninger på én gang.