Studie bekræfter: Det kan ikke reducere coronadødelighed

Foto: Shutterstock

Der er blevet belyst et hav af forsøg i verden, men der er ikke sikker evidens for, at det reducerer dødelighed.

Det bliver nu bekræftet, at der er manglende evidens på, at to behandlinger, som blev kaldt lovende af læger, og som bliver brugt på danske hospitaler, ikke har nogen effekt i forhold til at redde liv. 

Det skriver Ekstra Bladet. 

Læs også

Sagerne rystede Danmark: Dansk Folkeparti har fået nok

Det bliver konkluderet af Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet, der har kortlagt alle forsøg med behandlingen af coronapatienter verden over.

"Det er desværre sådan, at vi nu kan konkludere, at der ikke er en evidensbaseret behandling af coronavirus," siger Janus Christian Jakobsen, leder af projektet på Copenhagen Trial Unit.

Der er tale om lægemidlet Remdevisir, som ingen effekt har på dødelighed, og binyrebarkhormon hvis effekt usikker - hvis effekten er der, er den meget lille. 

Indløbet yderligere studier

De har gennemgået 82 forsøg med behandlinger. Delkonklusionen lød mere positiv i stepember, men der havde man blot gennemgået 29 forsøg med behandlinger.

Konklusionen er derfor blevet ændret, da man har indløbet yderligere studier. 

Janus Christian Jakobsen understreget til gengæld, at det stadig kan have andre postive effekter i forhold til andre ting end risikoen for at dø. 

"Både Remdesivir og binyrebarkhormon kan muligvis have effekt på andre effektmål end død – for eksempel indlæggelsestid. Det mangler vi data for," siger Janus Christian Jakobsen til Ekstra Bladet.

Studiet fra Copenhagen Trial Unit er endnu ikke blevet bedømt af andre forskere. Det er blevet indsendt til et tidsskrift, men det er endnu ikke blevet publiceret. 

Deres konklusion læner sig dog op ad den lignende konklusion fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. De siger ligeledes, at Remdesivir ikke har nogen mærkbar effekt.

Læs også

Gaveregn til danskerne: Parti vil give gavekort til millioner af danskere

 

Læs også