Studie: Børn kan komme til at lide af langvarige øjenproblemer på grund af for meget skærmtid

20/9/22 17:45

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Et nyt studie afslører, at det kan give øjenproblemer at bruge for meget tid foran skærmen.

Nærsynethed, eller kortsynethed, er stigende i Storbritannien, især blandt børn. Man mener, at lange perioder foran telefonen eller computeren er blandt de førende årsager til dette.

Hver tredje barn brugte dagligt fem timer eller mere på at stirre på skærmen i sommerferien. Fire ud af ti forældre er fuldstændig uvidende om, at det kan føre til langsigtede øjenskader, har eksperter advaret.

Med nærsynethed – eller kortsynethed – stigende med en alarmerende hastighed i Storbritannien, har øjensundhedseksperter advaret om, at længere perioder med skærmtid, på telefoner eller tablets, kan være en førende årsag til dette. Det skriver Daily Star.

Men en meningsmåling blandt 1.500 forældre viste, at kun hver femte (21%) føler sig særligt bekymret over, at deres børns overbrug af skærme og den potentielle skade, det kan føre til.

Mere end tre ud af ti forældre (31%) indrømmede endda, at de aldrig har taget deres børn til en øjentest - på trods af eksperter, der advarer om, at øjentest er afgørende for at hjælpe med at reducere risikoen for langsigtede øjensundhedsproblemer.

Og 38 % kender ikke de tegn eller symptomer, de skal holde øje med, hvis deres lille barn skulle have nærsynethed – mens 42 % ikke var klar over, at tilstanden er uhelbredelig.

Undersøgelsen fandt også, at 13 % af forældre, der ikke har taget deres børn til en øjentest, troede, at det ville blive arrangeret af skolen.

Matt Oerding, grundlægger af Global Myopia Awareness Coalition, en organisation, der udfordrer forældre til at reducere børnenes skærmtid, sagde: "I 2050 forventes 50 % af den globale befolkning at have nærsynethed, og vi oplever allerede en stigning ved nærsynethed hos børn."