Studie forbløffer: Så længe overlever corona på din telefonskærm

12/10/20 07:00

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
En gruppe forskere har undersøgt, hvor længe coronavirus overlever på fx en telefonskærm.

I disse dage finder lærer videnskabsfolkene hele tiden nye ting om, hvordan coronavirussen fungerer. Selvom andre stammer af virussen er kendt fra tidligere, så er den virus, der netop nu forsøger at holde hele verden i et jerngreb, sit eget uhyre. Mandag har en gruppe australske forskere offentliggjort resultaterne fra en undersøgelse, som de har gennemført. Forskerne fra Australiens Nationale Forskningsagentur, kaldet CSIRO, har undersøgt, hvor længe coronavirus overlever på forskellige overflader. 

Det fortæller BBC

Forskerne har koncentreret undersøgelsen om de hverdags-genstande, som de færreste af os undgår at komme i berøring med i løbet af en dag. Det har særligt været pengesedler, rustfrit står og så skærmene på de telefoner og tablets, som mange borgere bruger rigtigt mange timer med hver eneste dag. 

Virus bliver hængende

Det viste sig, at virusset overlever langt længere, end forskerne havde forventet, inden forsøget gik i gang. The American Center for Disease Control har tidligere peget på, at coronavirus kan smitte, hvis man fx rører en inficeret telefonskærm. Dette anses dog for at være mindre udbredt, end hvis man bliver smittet, når folk nyser, hoster eller taler, fortællr BBC. 

Forsøget viste, at virussen er "ekstremt robust" og overlevede i 28 dage på glatte overflader såsom glas, der findes på mobiltelefonskærme og både plast- og papirsedler, når de opbevares ved 20 grader, hvilket er ca. stuetemperatur og i mørke. Eksperimentet blev udført i mørke, da UV-lys slår virussen hurtigere ihjel. Til sammenligning kan influenzavirus overleve under de samme omstændigheder i 17 dage.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Virology Journal, kom også frem til, at coronavirus overlevede i kortere tid ved varmere temperaturer end køligere temperaturer. Virussen stoppede med at være smitsom inden for 24 timer ved 40 grader på nogle overflader.