Studierne er startet: Her er eksperternes bedste råd til en god studiestart

Af: Kasper Rud

|

07/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sådan her kommer du bedst igennem starten på dit nye studie.

Lige nu læser andre også

Flere studerende starter uddannelse med usikkerhed: Her er fire gode råd til en bedre studiestart

Nye studerende på landets videregående uddannelser står ikke kun over for spændingen ved at starte på drømmeuddannelsen, men også de udfordringer, der følger med en ny hverdag.

For mange er overgangen overvældende, og Psykiatrifonden har bemærket en stigning i henvendelser fra studerende, der kæmper med nervøsitet og usikkerhed ved studiestart.

Det skriver DR.

"De giver udtryk for, at det er overvældende at forholde sig til sociale arrangementer, nye mennesker og nye rammer," siger Liza Johnson, leder af Psykiatrifondens rådgivning. For at hjælpe de nye studerende, har Psykiatrifonden samlet fire gode råd, der kan lette overgangen til studielivet.

61.351 nye studerende blev i år optaget på videregående uddannelser, og landets universiteter har gjort deres for at forberede de studerende med introduktionsforløb og sociale aktiviteter.

Men det er ikke alle, der føler sig lige godt tilpas. Tine Wåst Nielsen er studievejleder på Det Humanistiske Fakultet på SDU, og hun har haft travlt med at støtte de nye studerende gennem blandt andet studiegruppe-workshops.

"Nogen kaster sig ud i intro-aktiviteter, hvor andre er mere nervøse omkring de forskellige arrangementer," forklarer hun og tilføjer, at hun ofte møder studerende, der har brug for hjælp til at håndtere de mange nye indtryk. "Når de kommer til mig, skal vi finde ud af, hvordan vi får løst lidt op for den knude, de har fået."

Oscar Wood, ny studerende på SDU's Negot-uddannelse, beskriver sin studiestart som både sjov og udfordrende: "Man er jo altid nervøs, når man starter på noget nyt," siger han og tilføjer, at de mange nye indtryk har været overvældende.

Tine Wåst Nielsens vigtigste råd til de nye studerende er simpelt, men vigtigt: "Vær tålmodig. Du behøver ikke være verdensmester fra dag et."

Råd til en god studiestart

  1. Fortæl hvordan du har det – i den udstrækning, du finder det passende.

  2. Vær tålmodig og bær over med dig selv.

  3. Læg en realistisk plan.

  4. Prøv at gå imod eventuelle katastrofetanker.

Anbefalet til dig