Styrelse med indrømmelse: Ingen kontrol med mundbind

04/12/20 16:15

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
I de danske supermarkeder sælges mundbind med et bakterieniveau, der er langt over det tilladte. Lægemiddelstyrelsen har pligt til at føre kontrol på området, men har ikke levet op til forpligtelserne.

I adskillige danske supermarkeder kan danskerne købe mundbind til lave priser. Desværre er mange af dem fyldt med bakterier.

Det har Ekstra Bladet afsløret på baggrund af en omfattende test, der er udført af det anerkendte analyseinstitut Force Technology. I testen er mundbind fra både Føtex, Meny og SuperBrugsen medtaget. 

På trods af, at der over de seneste måneder er blevet solgt mange millioner mundbind, har Lægemiddelstyrelsen ikke ført tilsyn med området – det har de ellers ansvaret for. Det har styrelsen erkendt over for Ekstra Bladet

"Vi kan oplyse, at Lægemiddelstyrelsen ikke har foretaget kontroller af mundbind af typerne I, II og IIR i 2020," skriver Katrine Bugge Skou, der er sagsbehandler hos Lægemiddelstyrelsen, til Ekstra Bladet. 

De mange millioner mundbind, der er blevet solgt i de tre danske supermarkedskæder, er af typen IIR. 

Alt for højt bakterieindhold

Testen viser, at mundbind, der sælges i Føtex, Meny og SuperBrugsen har så højt et bakterieindhold, at de ikke lever op til de krav, de skal leve op til, for lovligt at kunne sælges i Danmark. 

I et enkelt tilfælde viste testen, at bakterieindholdet var 15 gange højere, end det tilladte niveau. 

Oplysningerne har tilsyneladende givet Lægemiddelstyrelsen et ekstra skub, da de har bedt om den dokumentation, som Ekstra Bladet har fremskaffet: 

"Vi vil gerne bede jer indsende den dokumentation, I har fremskaffet i forbindelse med jeres undersøgelser. På den baggrund har vi mulighed for at igangsætte en markedsovervågningssag for de pågældende mundbind og evt. træffe afgørelser hvis der er grundlag for dette," skriver Lægemiddelstyrelsen til Ekstra Bladet. 

Politiker undres

Rasmus Horn Langhoff, der er sundhedsordfører for Socialdemokratiet, er ikke imponeret over, at de danske supermarkedskæder sælger mundbind, der har et alt for højt bakterieindhold. 

Over for Ekstra Bladet fortæller han, at det kræver, at der igangsættes en undersøgelse. Samtidig understreger han, at det er vigtigt, at danskerne kan stole på de værnemidler, der kan købes i Danmark. 

Desuden sender han også en lille stikpille til Lægemiddelstyrelsen:

"Det undrer mig, at alt ikke er blevet testet, inden det får lov at blive markedsført og solgt som værnemidler. Jeg vil have, at styrelsen tjekker op på de mundbind meget, meget hurtigt," fortæller han til Ekstra Bladet.