Sultne og beskidte: Dyrene havde det slemt hos landmand

12/10/2020

Christian Granhøj Skouboe

Landmanden blev bl.a. dømt for sin behanding af to hunde. Foto: Shutterstock
En ny dom skaber debat. Dyrenes Beskyttelse kalder dommen for mild.

Mest læste i dag

Fredag faldt der dom i sagen over en mand, der var anklaget for uforsvarlig og groft uforsvarlig behandling af dyr. Dommen lød på 60 dages betinget fængsel og betinget frakendelse af retten til at holde dyr i tre år. Dyrenes Beskyttelse mener, at dommen er alt for mild. Det fortæller organisationen i en pressemeddelelse. 

Uforsvarlig og groft uforsvarlig behandling af dyr. 

Sådan lød de alvorlige anklager mod en mand fra Lolland, der var tilsagt i retten fredag morgen. Retssagen var allerede blevet udskudt flere gange, og tilhørerne i retslokalet i Nykøbing Falster var parate til at få klar besked. Dommen faldt fire timer senere, og lød på 60 dages betinget fængsel og betinget frakendelse af retten til at holde dyr i tre år. En alt for mild straf, mener Dyrenes Beskyttelse

”Dommen afspejler på ingen måde den vanrøgt, dyrene har været udsat for, og jeg er stærkt utilfreds med den alt for milde straf. Frakendelsen af retten til at holde dyr skulle have været ubetinget, for på den måde havde dommen hjulpet flest dyr ”, siger dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse Yvonne Johansen. 

Manden blev kendt skyldig i ikke at have passet kvæg, får og to hunde ordentligt, idet dyrene var alt for magre, fordi de ikke havde fået foder og hundene var ekstremt beskidte. Manden har tidligere være dømt for at overtræde dyreværnsloven, og det burde være skærpende omstændigheder, mener Dyrenes Beskyttelse: 

”Det kan ikke være rigtigt, at man gang på gang kan vanrøgte dyr uden egentlige konsekvenser. Endnu engang er vi skuffede over den lave strafudmåling i en dyreværnssag, og de helt store tabere er dyrene. De lider, fordi de ikke får den pleje og omsorg, de har krav på, og det er hjerteskærende, at uskyldige dyr må lide fordi retssystemet ikke fungerer”, siger Yvonne Johansen. 

Mener, at strafferammen skal udnyttes til fulde

Dommen er den seneste i en lang række af domme, hvor Dyrenes Beskyttelse kritiserer domstolene for at udmåle for milde straffe for overtrædelse af dyreværnsloven, fortæller organisationen. 

I 2016 vedtog Folketinget ellers en fordobling af strafferammen for overtrædelse af dyreværnsloven, så det i dag er muligt at straffe med op til to års fængsel. Men strafferammen bliver langt fra udnyttet til fulde, lyder kritikken fra Dyrenes Beskyttelse:

”Gang på gang ser vi, hvordan folk, der vanrøgter deres dyr, slipper afsted med milde straffe. Domstolene nøjes med at give bøder og udstede betingede domme, hvor man i stedet for burde udnytte strafferammen fuldt ud. Det er på høje tid, at domstolene tager dyreværnssagerne alvorligt og giver de fortjente straffe”, siger Yvonne Johansen i pressemeddelelsen.

 

Anbefalet til dig