Sundhedsstyrelsen melder ud: Sådan bør du fejre nytår i år

21/12/20 14:40

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Sådan bør nytåret i år fejres, ifølge Sundhedsstyrelsen. Mandag melder styrelsen nye anbefalinger ud.

Mandag eftermiddag har Sundhedsstyrelsen offentliggjort styrelsens officielle anbefaling til, hvordan danskerne skal fejre nytårsaften i år. 

For at komme bedst muligt ind i det nye år, skal danskerne - ligesom med mange andre begivenheder i 2020 - huske de smitteforebyggende anbefalinger. I sociale sammenhænge under uformelle rammer kan det ofte være svært at efterleve krav og anbefalinger om afstand og hygiejne. Samtidig stiger risikoen for smitte, når vi er mange sammen, og når vi ser mange forskellige mennesker.

”Vi anbefaler i de nye råd om nytår, at du aflyser aftaler med personer, du ikke plejer at ses med, eller afholder dem virtuelt – også nytårsaften. Det indebærer også at begrænse fejringen af årets afslutning til din husstand, og de få personer du plejer at ses med. På den måde passer du bedst på dig selv og andre,” siger Helene Bilsted Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen. 

Aldrig mere end 10

Anbefalingen er, at I er så få som muligt og aldrig mere end 10 personer til nytårsaften. De 10 personer er inklusiv dig selv og din husstand, uanset hvor stort jeres bolig eller lokale er. Det skal samtidig være muligt at holde den anbefalede afstand, også som aftenen skrider frem. 

Der er også råd til traditionen, når nytårsklokkerne ringer, og man normalt går udenfor for at fyre fyrværkeri af. Rådet er, at man holder sig til sit eget nytårsselskab hele aftenen, også hvis man går udenfor. Man kan godt ønske godt nytår til naboer – men det skal ske med afstand -  hils for eksempel over hækken, fra hver sin altan eller over telefonen. 

”Nogle har fælles fyrværkeriarrangementer eller -opvisninger, hvor flere mennesker fra nabolaget samles. Det skal man ikke gøre i år. Man skal blive i den mindre gruppe, som man fejrer nytåret med,” siger Helene Bilsted Probst vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.