Supermåne i oktober: Årets største fuldmåne dukker op på himlen

Af: Lucas Andreas

|

14/10/2024

Nyheder
Arkivfoto: Wikimedia Commons
Sæt kryds i kalenderen.

Lige nu læser andre også

I år har man som dansker haft flere muligheder for at opleve nogle markante begivenheder på himlen, men det er slet ikke slut endnu.

En supermåne vil pryde oktoberhimlen i 2024 og blive den største af året.

Det spektakulære himmelfænomen kan observeres om bare få dage, men det er vigtigt at bemærke, at der er nogle tekniske detaljer, som gør det til en unik oplevelse.

Fuldmånen når sin maksimale størrelse og lysstyrke den 17. oktober kl. 13:26.

Desværre vil månen på det tidspunkt allerede begynde at aftage, hvilket betyder, at supermånen ikke vil være synlig i dens fulde pragt om natten.

For dem, der ønsker at opleve supermånen tæt på sit maksimale punkt, anbefales det at kigge mod himlen natten mellem den 16. og 17. oktober, hvor månen vil være tættest på Jorden klokken 02:51.

En supermåne, som ikke er et teknisk astronomisk begreb, defineres af, at fuldmånen kommer tættere på Jorden end ved andre fuldmåner, hvilket får den til at fremstå op til 14 procent større og 30 procent lysere.

Ifølge NASA ses denne forskel på størrelse og lysstyrke, når afstanden mellem Jorden og månen er under 360.000 kilometer. I oktober vil supermånen være 357.581 kilometer væk, hvilket gør den til den største og mest lysende måne i 2024.

Selvom supermånen i oktober vil være imponerende, er det en påmindelse om, hvor fascinerende vores himmel kan være, selv når vi ikke kan se den i dens mest spektakulære øjeblikke med det blotte øje.

Anbefalet til dig