Den danske juleand er i fare
Lige nu læser andre
Når du står med hånden nede i frysedisken og skal vælge juleand, er det sjældent den danske, økologiske and til omkring 600 kroner, der ryger i kurven.
De fleste ender med den billige fra Polen eller Ungarn til cirka 100 kroner, selv om forskellen er langt større end bare prisen.
Drastisk fald i antal
Den dyre and har gået frit på mark i 12-14 uger, vejer omkring fire kilo og er avlet på smag og dyrevelfærd. Alligevel vinder prisskiltet. Det mærkes tydeligt hos andeproducent Peter Nielsen på gården ved Farsø som TV Nord har snakket med.
Hans knap 20.000 økologiske ænder udgør mere end halvdelen af alle de ænder, der i dag slagtes i Danmark. I 2017 blev der slagtet næsten 600.000 ænder herhjemme. I 2024 er tallet faldet til under 40.000.
Meny har taget hårdt valg
Ifølge Peter Nielsen handler det om, hvad der står på kontoen:
Læs også
“Hvis forbrugerne ville købe flere, vil vi godt producere flere. Problemet er jo egentlig, at det er prisen, der gør det. Man kigger altid i tegnebogen, man kigger ikke så meget på produktet”.
Den udvikling kan ses direkte i køledisken. I MENY på Skalborg Bakke i Aalborg er der ikke én eneste dansk and, hverken fersk eller frossen.
Fryserne er fyldt med ænder fra Polen og Ungarn, der typisk slagtes efter otte uger, fryses ned og sendes hertil.
De sælges på tilbud til omkring 100 kroner for en and på to et halvt kilo, mens den danske kvalitetsand koster 4-500 kroner mere.
Et kig i krystalkuglen
Samtidig frygtes det, at det ikke kun handler om julemad. Der bliver solgt flere millioner ænder om året i Danmark, og når under 40.000 af dem er danske, presses hele den hjemlige fødevareproduktion.
Læs også
Fortsætter regnestykket, risikerer den danske juleand i fremtiden at ende som en sjælden luksus mens julemiddagen for de fleste består af billig import fra øst.