Supermarkeder rationerer æg på grund af landsdækkende mangel

08/08/2022

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Æg er blevet de seneste varer, der er blevet påvirket af mangel på forsyningskæder, hvor store supermarkeder advarer om en landsdækkende mangel.

Mest læste i dag

I de tidligere faser af pandemien var det ikke usædvanligt, at supermarkeder indførte varerestriktioner for at bekæmpe panikkøb og grænser for forsyningskæden. 

Men det ser ud til, at rationering ikke går nogen steder, med nye restriktioner, der skal indføres for at hjælpe med, at bekæmpe æg manglen i Australien. 

Mens begge de store supermarkeder, Coles og Woolworths, har underrettet og advaret kunderne om en reduceret levering af æg, er Coles også gået et skridt videre og indført en grænse på “to bakker per kunde” for æg køb. 

Hvad forårsager æg manglen? 

En del af manglen kan tilskrives udfasningen af buræg på tværs af australske gårde, da de erstattes med fritgående høns. 

Ifølge LADbible producerer australske landmænd 16,9 millioner æg hver dag, hvor fritgående æggeavl nu er ansvarlig for 47 procent af alle købte æg.

I løbet af vinteren er der ofte et lille fald i mængden af æg, der produceres på fritgående gårde.

Det skyldes, at hønsene udsættes for mindre sollys og mere ekstremt vejr som regn og køligere klimaer. 

Landmændene er dog normalt i stand til at følge med udbuddet af æg i de fleste vintre, men på grund af Covid-19-pandemien var mange landmænd ikke i stand til effektivt at forudsige efterspørgslen efter æg og bidrog dermed til manglen. 

Manglen kommer, da leveomkostningerne og inflationen fortsætter med at stige i hele Australien.

Med stigende omkostninger til korn, arbejdskraft og for ikke at nævne brændstof og transport, steg de samlede produktionsomkostninger for æg også. 

Derfor forværres situationen af øgede produktionsomkostninger. 

Dette har efterladt mange restaurant- og caféejere uden andet valg end enten at øge priserne eller ændre deres menuer, for at bekæmpe æg manglen. 

Mens landmænd der producerer æg forsikrer, at der produceres nok æg i Australien til at imødekomme alles behov, forbliver grænser og rationer på plads indtil videre.

Anbefalet til dig