Sverige på kollisionskurs med Putin: Ønsker at blive medlem af Nato

13/04/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock/Sveriges statsminister, Magdalena Andersson
Sverige er klar til at tilslutte sig NATO's militæralliance allerede til sommer.

Mest læste i dag

Europæiske lande, der er forblevet uden for blokken, har overvejet at revidere deres forsvarspolitik som reaktion på den russiske invasion i Ukraine.

Ifølge rapporter i svenske medier har ledere besluttet sig, og vil ansøge om medlemskab i de kommende måneder. Det skriver Metro.

Statsminister Magdalena Andersson og andre partiledere har besluttet, at deres 'mål er, at Sverige tilslutter sig NATO i juni i år', rapporterede SVD.  

Det kan bane vejen for, at Finland, der grænser op til Rusland, gør det samme, hvilket potentielt kan udløse en anspændt situation på kontinentets østlige flanke.

Sverige og Finland er i en minoritetsgruppe på seks, der er medlemmer af Den Europæiske Union men Nato sammen med Østrig, Cypern, Irland og Malta.

En højtstående Nato-leder gjorde det klart for begge lande, at døren var åben for dem. Dette skete midt i rapporter om, at begge er parate til at revurdere langvarige udenrigspolitiske holdninger efter Ukraine-invasionen.

Admiral Rob Bauer, formand for militærkomitéen, sagde tirsdag, at det er landes suveræne ret at bestemme, om de vil anmode om at blive medlemmer.

Da Bauer talte til journalister i Seoul, sagde han at Nato ikke var en krævende sammenslutning og ikke havde presset nogen stat til at tilslutte sig, eller at nogen lande skulle levere våben til Ukraine.

Foto: Shutterstock

Anonyme amerikanske embedsmænd sagde, at Putin har begået en "stor strategisk bommert" ved at presse lande, der har afvist Nato i årtier, til at tilslutte sig.

Alliancens ekspansion til områder tidligere inden for Moskvas indflydelsessfære og Ukraines ønske om at tilslutte sig, er en nøglefaktor bag den igangværende krig.

Diskussionen om, at både Sverige og Finland bliver medlemmer, har været 'et samtaleemne og flere sessioner', der involverer Nato-ledere, fortalte en embedsmand til The Times tidligere på ugen.

Finlands premierminister, Sanna Marin, har bekræftet, at hun overvejer at søge, og siger, at 'Rusland er ikke den nabo, vi troede, det var'.

I en tale til journalister i Stockholm, hvor hun holder samtaler med sin svenske kollega, sagde den finske leder: 'Der er forskellige perspektiver til at ansøge (om) Nato-medlemskab eller ikke at ansøge, og vi er nødt til at analysere disse meget nøje. 

"Vi har gentagne gange sagt, at alliancen forbliver et værktøj rettet mod konfrontation, og dens yderligere udvidelse vil ikke bringe stabilitet til det europæiske kontinent," sagde Putins talsmand Dmitry Peskov i mandags.

 

Anbefalet til dig