Sveriges modige corona-strategi ser ud til at have givet pote

09/11/2021

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Sverige chokerede verden med sin dristige og risikable coronastrategi, som nu kunne se ud til at have båret frugt.

Mest læste i dag

Sverige chokerede verden med deres dristige, meget risikable COVID-19-strategi - men nu ser det ud til, at den kontroversielle pandemiplan har båret frugt. 

Mens de fleste lande hastede til at indføre lockdowns og skrappe restriktioner i et desperat forsøg på at mindske smitte og dødsfald, nægtede Sverige at gøre det samme, som i stedet vedtog en uortodoks tilgang til coronapandemien.

Det skriver News.com.au.

Sverige gav afkald på rejseforbud, udgangsforbud og de obligatoriske regler for at bære ansigtsmaske, hvortil de i stedet lod det være op til individet at bestemme, hvordan risikoen skulle håndteres. 

Folk blev stadig opfordret til at arbejde hjemmefra, hvis det var muligt samt skære ned på rejser, men dette var kun et forslag og var valgfrit at følge, hvorfor offentlige steder som barer og restauranter, museer og teatre forblev åbne. 

Myndighederne mente, at flokimmunitetsstrategien i sidste ende ville give afkast, selvom det kun var en håndfuld nationer, der havde samme tilgang som dem.

I starten eksploderede antallet af sager, men i juli begyndte det daglige antal af falde, hvilket også dødstallet gjorde. 

Så ramte anden bølge. 

Tilfældene begyndte igen at skyde i vejret, hvilket ledte til, at Sveriges unikke holdning blev stemplet som en fiasko, hvilket fik Carl XVI Gustaf til at knytte nogle ord til dødstallet, der viste, at landet havde fejlet. 

"Jeg synes, vi har fejlet. Vi har et stort antal, der er døde, og det er forfærdeligt. Det er noget, vi alle lider under," sagde han.

Men nu, næsten to år inde i coronapandemien, viser statestikken et mærkeligt billede. 

Tallene viser, at Sverige har haft færre dødsfald end de fleste andre nationer i Europa, mens de ligeledes står noteret for færre infektionstal samt en blomstrende økonomi, hvorfor flere mener, at Sverige trodser alle odds. 

Ifølge Our World in Data-projektet ved University of Oxford har Sverige i løbet af pandemien været tæt på at have haft 1500 døde pr. million mennesker, mens gennemsnittet i Europa ligger på 1800.

Sveriges dødstal er lavere end mange andres. Foto: Our World in Data.

Sverige slår også andre europæiske nationer, når det kommer til det daglige antal bekræftede tilfælde. Foto: Our World in Data

Pandemien er dog langt fra forbi, hvorfor det sandsynligvis er for tidligt at afgøre, hvorvidt Sveriges strategi var den rigtige eller ikke. 

Anbefalet til dig