Sygdom buldrer frem i Danmark: Så højt et antal er ikke set i 25 år

02/3/23 19:56

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Kønssygdommen gonorré ser ud til at sprede sig blandt danskerne mere end tidligere, viser tal fra Statens Serum Institut

Sidste år blev markant flere smittet med kønssygdommen gonorré, som i værste tilfælde kan medføre sterilitet.

I 2022 stak antallet helt af, da man har noteret 1378 tilfælde, sammenlignet med 949 året før.

Sammenlign dette med år 2000, hvor man noterede 152 tilfælde, og en kedelig tendens vil komme til syne.

TV 2, som først bragte historien, har været i kontakt med sektionsleder i afdelingen for infektionsepidemiologi og forebyggelse hos SSI, Susan Cowan, som ikke kan forklare årsagen til stigningen.

Årsagen vil nemlig kunne tilskrives flere ting og sager.

"Måske kan det tilskrives, at covid-19 er overstået, og nu skal vi have en fest. Måske gik smittede ikke lige så meget til lægen under coronavirus. Måske er flere blevet testet i 2022 på grund af muligheden for hjemmetest," siger hun til mediet.

Gonorré-symptomer kommer ifølge sundhed.dk til syne ved blandt andet gulligt udflåd og svie ved vandladning - men alligevel har cirka halvdelen af kvinder og ca. 20 procent af mænd med gonorré ingen symptomer.

Hvis man ikke bliver behandlet i tide, vil det i værste fald kunne gøre kvinder sterile og give mænd en smertefuld hævelse.

Infektionen kan ramme kvindens æggeledere samt medføre underlivsbetændelse, hvilket altså øger risikoen for at blive steril.

Kraftigt stigende

Gonorré er ikke den eneste kønssygdom, som er kraftigt stigende.

Ifølge SSI er nemlig også antallet klamydia og syfilis stigende.

Derfor er det vigtigt at benytte et kondom, da det effektivt beskytter mod smitte med gonorré, selv om gonorré også kan smitte via oral- og analsex.