Sygdom spreder sig blandt kæledyr - Kan også smitte mennesker

Foto: Shutterstock

Nu er den konstateret flere steder i landet

Fødevarestyrelsen har fundet papegøjesyge i fugle fra Bedsted Dyrehandel i Thy. Dyrehandlen har leveret fugle til en dyrehandel nord for København, som også er ramt af papegøjesyge. Nu fortæller Fødevarestyrelsen, at de meget gerne vil høre fra kunder, der har købt eller solgt fugle i butikken efter 1. marts

"Samtlige fugle hos Bedsted Dyrehandel, Vestervigvej 32, 7755 Bedsted i Thy er sat i karantæne af Fødevarestyrelsen efter fund af ornitose, også kaldet papegøjesyge, i prøver fra fugle i butikken. Dyrehandelen har i starten af april solgt fugle til Bonnie Dyrecenter i Kgs. Lyngby, hvor der siden er fundet smitte med papegøjesyge hos fuglene," skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse. 

Det fortælles desuden, at Bedsted Dyrehandel er nu sat i karantæne for at begrænse smitterisikoen til andre fugle og mennesker. Butikken må ikke sælge fugle, før den er erklæret fri for ornitose. 

De første udbrud af ornitose i Bedsted Dyrehandel kan være sket for flere måneder siden. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen kunder, der har købt eller solgt fugle til butikken efter 1. marts, til at kontakte Fødevarestyrelsen. Fugle, der kan være smittet med papegøjesyge, skal i karantæne og testes af myndighederne. 

Læs også

Flere smittede med særlig smitsom corona-variant: Alle bør lade sig teste

Smitter både dyr og mennesker

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du flytter fugle, som er købt efter 1. marts hos Bedsted Dyrehandel, til et rum, hvor der ikke opholder sig mennesker. Undgå kontakt med strøelse og fuglenes afføring og brug ansigtsmaske og handsker, når du håndterer buret.

"Ornitose kan smitte både fugle og mennesker. Fugle kan få forskellige former for betændelse, nedsat ædelyst, flåd fra næsebor og øjne samt diarré, og nogle fugle dør. Mennesker får oftest influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine, men kan udvikle sig til alvorlig lungebetændelse. Får du symptomer på papegøjesyge, bør du kontakte din læge. Det er ikke muligt at vaccinere hverken dyr eller mennesker mod ornitose, men sygdommen kan i de fleste tilfælde behandles med antibiotika."

Ornitose skyldes smitte med bakterien Chlamydophila psittaci og ses primært hos fugle. Sygdommen har historisk været konstateret især i papegøjer og papegøjelignende fugle, deraf betegnelsen papegøjesyge. Sygdommen konstateres nu lige så hyppigt hos andre fugle som f.eks. ænder og duer. Sygdommen forekommer over hele verden, og i Danmark ses tilfælde hvert år både hos fugle og mennesker.

Læs også

Hver femte bryder loven uden at vide det: Nu advarer politiet